ImageGlobe

Voor het eerst in tien jaar neemt aantal langdurig afwezigen niet toe, "maar burn-outepidemie is nog niet voorbij"

Voor het eerst in tien jaar is het aantal mensen dat langdurig afwezig is op hun werk, niet toegenomen. Dat blijkt uit gegevens van Securex. Tot 2017 steeg dat aantal landurig afwezigen telkens opnieuw. "In 2018 bereikte het absenteïsme in België mogelijk een kantelpunt", zegt de hr-dienstverlener. "Maar", zo waarschuwt onderzoeksexperte Heidi Verlinden, "dat betekent niet dat er nu een einde is gekomen aan de burn-outepidemie". 

De voorbije jaren waren almaar meer werknemers langdurig ziek. Maar volgens een onderzoek van Securex is er nu een einde gekomen aan die stijging. Er zijn een paar mogelijke verklaringen. Zo is de vergrijzing (het feit dat de bevolking steeds ouder wordt, red.) vertraagd, en ging er in 2017 een nieuwe regeling in om langdurig zieken terug aan het werk te krijgen. Mensen beseffen ook steeds vaker hoe belangrijk mentale gezondheid is.

In 2018 registreerden we minder afwezigen door psychische problemen dan het jaar voordien. Maar dat betekent niet dat er nu een einde is gekomen aan de burn-outepidemie

Onderzoeksexperte Heidi Verlinden, Securex

"In 2018 registreerden de controleartsen van Securex 6,3 procent minder afwezigen door psychische problemen dan het jaar voordien", zegt onderzoeksexperte Heidi Verlinden. "Werknemers in ons land ervaarden ook opvallend minder werkdruk, emotioneel belastend werk, woon-werkbelasting en privéstress. Maar dat betekent niet dat er nu een einde is gekomen aan de burn-outepidemie."

Kort afwezig

Het aantal langdurig afwezigen neemt dan wel niet toe, het totaal aantal afwezigen - dat al sinds 2001 in stijgende lijn zit - stijgt ook in 2018 opnieuw. Het totale ziektepercentage voor bedrijven tot 1.000 werknemers steeg van 6,89 procent in 2017 tot 7,07 procent vorig jaar. Reden is de forse stijging van de korte afwezigheden met 5 procent.

"Het is dertien jaar geleden dat dit percentage op significante wijze steeg in één jaar tijd", zegt Securex. "Er waren niet alleen meer werknemers afwezig, maar er waren ook meer werknemers vaker afwezig. De groep die zich driemaal of meer ziek meldde, steeg sterk met 7 procent", luidt het. 

Griep en motivatie

De verklaringen voor de toename van de korte afwezigheden zijn volgens Securex onder andere een zwaardere griepepidemie. Er is ook een te hoge werkdruk bij directe leidinggevenden, die daardoor signalen over het hoofd zien en geen tijd hebben voor preventieve gesprekken en consequente opvolging.

Werknemers werken dus steeds minder omdat ze het zelf graag 'willen' of zinvol vinden en hebben steeds meer het gevoel te 'moeten' werken

Onderzoeksexperte Hermina Van Coillie

Daarnaast speelt mogelijk ook een "dalende kwaliteit van de motivatie" een rol. Sinds 2013 neemt de motivatie van de werknemers zélf om te werken af. "Werknemers werken dus steeds minder omdat ze het zelf graag 'willen' of zinvol vinden en hebben steeds meer het gevoel te 'moeten' werken", zegt onderzoeksexperte Hermina Van Coillie.

Beluister hier het volledige interview met onderzoekster Heidi Verlinden in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen