Doan Thi Huong betreedt het gerechtsgebouw waar ze later zal horen dat ze wordt vrijgelaten.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Maleisië laat vrouw vrij die de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft gedood

In Maleisië is de Vietnamese vrouw vrijgelaten die twee jaar geleden Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, besmeurd heeft met het zenuwgif VX. Eerder was in dezelfde zaak al een Indonesische vrouw vrijgelaten. De twee vrouwen dachten dat het om een grap ging en zouden niet hebben geweten dat het product dat ze gebruikten, dodelijk was.    

De 30-jarige Doan Thi Huong zat al twee jaar in de cel in Maleisië. Ze is nu vrij en later op de dag zal ze het vliegtuig naar Vietnam nemen. De vrijlating was eerder aangekondigd nadat ze schuldig had gepleit aan het toebrengen van verwondingen. Daarop had het gerecht de aanklacht van moord laten vallen. Eerder was in de zaak een Indonesische vrouw vrijgelaten. (Lees verder onder de foto).

De vermoorde Kim Jong-nam (links) en zijn halfbroer Kim Jong-un (rechts).
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De twee vrouwen hadden in februari vorig jaar Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse communistische dictator Kim Jong-un, op de luchthaven van Kuala Lumpur in Maleisië besmeurd met het zenuwgif VX. Kim is kort daarop overleden. De vrouwen werden herkend via bewakingscamera's en werden kort daarop aangehouden.

Ze ontkenden de feiten niet, maar beweerden dat ze waren ingehuurd voor een televisiegrap en zouden niet hebben geweten dat het bewuste product dodelijk was. Dat bleek ook, want ze droegen op dat ogenblik geen enkele bescherming en riskeerden dus zelf besmet te worden.

Vermoed wordt dat de vrouwen waren ingehuurd door de Noord-Koreaanse geheime dienst die een moordcomplot tegen Kim Jong-nam zou hebben opgezet. Noord-Korea ontkent dat, maar meteen na de moord zijn vier verdachte Noord-Koreanen uit Maleisië weggevlucht.

Kim Jong-nam is de oudere halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Hij had eerder kritiek geuit op zijn halfbroer en woonde in het zuiden van China in ballingschap. Volgens sommigen vreesde Kim Jong-un dat China zijn halfbroer achter de hand zou houden als mogelijk alternatieve leider voor Noord-Korea. Na de moord zijn de relaties tussen China en Noord-Korea verzuurd.

Meest gelezen