Al 100 meldingen van militairen die vrezen dat ze ziek werden (of zullen worden) door giftige rook op basis Afghanistan 

Al bijna 100 Belgische militairen hebben zich gemeld bij een speciaal meldpunt. Ze vrezen dat ze ziek geworden zijn (of dat zullen worden) nadat ze blootgesteld werden aan giftige rook op een militaire basis in Afghanistan. Dat schrijft De Morgen en wordt bevestigd aan VRT NWS. "Het is belangrijk dat er klaarheid gebracht wordt. We verwachten dat Defensie dit ernstig neemt en een onafhankelijk onderzoek start", zegt Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP.

Van 2008 tot 2012 verbleven er bijna 2.000 militairen in Kandahar Airfield, een militaire basis in Afghanistan. Op die basis werd er ook afval verbrand, in een zogenoemde "burn-pit". Het gevolg? Zwarte rookwolken die - letterlijk - rond de basis hingen. 

Lees verder onder de kaart. 

In Amerika en Nederland hebben militairen al aangekaart dat ze met gezondheidsproblemen kampen door die giftige rookwolken. In ons land werd er enkele weken geleden een meldpunt opgericht door de militaire vakbond ACMP en daar zijn sindsdien al bijna 100 klachten binnengelopen van ongeruste militairen.

Er is ons altijd voorgehouden dat er geen probleem was. Dat schijnt vandaag toch anders te zijn

Yves Huwart - militaire vakbond

De vakbond wist wel dat er mensen met klachten waren, maar dat er zich op twee weken tijd al 100 militairen zouden aanmelden, hadden ze niet verwacht. "Er is ons altijd voorgehouden dat er geen probleem was. Dat schijnt vandaag toch anders te zijn. Vandaag stellen we in Amerika vast dat er al 2.300 mensen een erkenning gekregen hebben dat ze wel degelijk blootgesteld zijn aan die giftige rookwolken én dat hun klachten daar verband mee houden. En in Nederland loopt er een onafhankelijk onderzoek. De cijfers geven ook hier toch aan dat er íets aan de hand is", zegt Yves Huwart van ACMP.

Uiteenlopende meldingen van militairen die ziek zijn of vrezen ziek te worden

De meldingen zijn uiteenlopend. Sommige militairen zijn effectief al ziek. "Dat gaat dan over problemen met de luchtwegen, met het spijsverteringsstelsel, chronische darmklachten, huidaandoeningen, astma, kortademigheid. Die zaken laten toch een beeld na dat sommige mensen niet alleen blootgesteld zijn, maar ook tot op vandaag klachten hebben." Anderen hadden destijds in Afghanistan lichamelijke klachten, en vrezen dat die op termijn zullen terugkomen.

Het is belangrijk dat er klaarheid gebracht wordt

Yves Huwart - militaire vakbond

Wat moet het leger dan ondernemen volgens Huwart? "Het is belangrijk dat er klaarheid gebracht wordt. Dat de militairen weten hoe ernstig hun probleem is, en of er een oorzakelijk verband is met hun aandoening. Daarom moet Defensie een onafhankelijk onderzoek starten en daar uiteindelijk de gepaste conclusies uit trekken. Voor sommigen is het misschien al te laat, maar voor anderen kan een degelijke medische opvolging ergere klachten misschien voorkomen. Eventueel moet er ook gedacht worden aan een vorm van schadeloosstelling als dat noodzakelijk zou blijken."

Het leger laat weten dat het de situatie zeer ernstig neemt. "We zijn bekommerd om de gezondheid en het welzijn van onze werknemers", klinkt het bij de persdienst. "De situatie wordt grondig geanalyseerd."

We zijn bekommerd om de gezondheid en het welzijn van onze werknemers

Leger

Meest gelezen