NMBS opent archief voor alle treinliefhebbers: al zeker 83.000 documenten online

De NMBS heeft een grootschalige digitale inventaris gemaakt van zijn erfgoedcollecties. Die zijn van nu af online toegankelijk, gratis, op trainworld.be, de website van het museum aan het station  in Schaarbeek. Het gaat om 12.000 museumfiches en ruim 70.000 documenten. 20 vrijwilligers vullen het aanbod verder aan. 

De NMBS heeft onder meer als opdracht om het spoorwegerfgoed te beheren, te onderzoeken en te ontsluiten voor het publiek. Naast rollend en vast materieel, bezit de spoorwegmaatschappij ook een schat aan foto's en documenten, affiches onder meer, postzegels, tijdschriften. Iedereen, van de semi-professionele wetenschapper tot de liefhebber van alles wat met "den ijzeren weg" te maken heeft, kan die verzameling nu raadplegen. Eventueel op de trein met wifi... 

Can't complain I'm on a train

Meer, alle documenten kunnen vrij gedownload worden, of verstuurd per e-mail. Ook collecties van andere spoorweggerelateerde instellingen staan online op trainworld.be, onder meer die van ''Het Instituut voor Financiële Archeologie" in Mechelen. In de toekomst komen er nog samenwerkingen met andere verenigingen. Bezoekers van de website kunnen ook hun commentaar kwijt, en aanvullende verhalen. Tjoek zei de trein en het station reed weg. Hier vindt u alles.   

Meest gelezen