Videospeler inladen...

Orkaan Fani beukt in op het oosten van India en bedreigt morgen ook Bangladesh

De storm Fani is vandaag aan land gegaan in de oostelijke deelstaat Odisha. Daar zijn 1,2 miljoen mensen geëvacueerd uit lagergelegen gebieden. Het gaat om een van de grootste evacuaties ooit in India. De orkaan rukt nu vooral op in de richting van Bangladesh.

De orkaan Fani raast met windsnelheden van 200 kilometer per uur noordwaarts in de Golf van Bengalen en heeft vandaag de oostkust van India bereikt, meer bepaald de deelstaten Andhra Pradesh en vooral Odisha. (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Daar zijn 1,2 miljoen mensen uit het kustgebied geëvacueerd. Er zijn speciale treinen ingelegd om mensen weg te brengen. In totaal zijn 4.000 opvangcentra voor hen ingericht. Het zou gaan om een van de grootste evacuaties ooit in India. In de nabijgelegen deelstaat West-Bengalen is de luchthaven van de miljoenenstad Kolkata (Calcutta) gesloten.

Tot nu toe is er sprake van twee doden in Odisha, maar de communicatie met het bedreigde gebied is erg moeilijk. Door de evacuatie zou het aantal slachtoffers kunnen meevallen, maar er wordt wel veel schade verwacht aan woningen en vissersboten in de havens. Toch zou de storm niet zo erg zijn als die in 1999. Toen zijn in dat gebied minstens 10.000 mensen gedood door een orkaan.

De storm is inmiddels afgezwakt, maar er wordt vooral gevreesd voor hevige regenval en overstromingen in de kustgebieden en riviervalleien van Odisha. Morgen kan het nog erger worden als de orkaan buurland Bangladesh bereikt. Dat overbevolkte land is erg gevoelig voor orkanen en overstromingen.

(Lees verder onder de kaart).

De wagens van Sri Jagannath

De storm zou ook langs de kuststad Puri razen en daar is een van de belangrijkste hindoe-pelgrimsoorden gevestigd. Centrum van dat alles is de tempel van de god Sri Jagannath.

Die tempel is bekend van de Ratha Yatra, de jaarlijkse processie met erg grote wagens waarop godenbeelden en tempels zijn opgesteld. Daar komen meer dan een miljoen hindoes naartoe. Jagannath ("Heer van het universum") is een vorm van Vishnu, een van de belangrijkste goden in het hindoeïsme.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen