Tien miljoen Noord-Koreanen hebben te weinig voedsel na een mislukte oogst

In Noord-Korea zijn de voedselrantsoenen verminderd tot 300 gram per dag voor volwassenen. In de communistische staat is er een groot tekort aan voedsel na een van de slechtste oogsten in meer dan tien jaar.

Er dreigt dus opnieuw hongersnood in Noord-Korea. Dat zeggen het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Wereldlandbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties. Een delegatie van die twee instellingen heeft in maart en april een rondreis kunnen maken op uitnodiging van het Noord-Koreaanse regime.

Dat gebeurde na een van de slechtste oogsten van de voorbije tien jaar in Noord-Korea. Door hitte en droogte is er nu een tekort aan 1,36 miljoen ton voedsel, vooral dan graanproducten. Ook dit jaar wordt een slechte oogst verwacht. Bovendien heeft de landbouw in Noord-Korea te lijden onder een tekort aan brandstof, meststoffen en onderdelen voor machines. Dat is een gevolg van de economische sancties tegen Noord-Korea.

Volgens de VN zijn de dagelijkse rantsoenen in Noord-Korea verminderd tot 300 gram voedsel per dag voor volwassenen. In totaal zijn meer dan 17 miljoen van de 25 miljoen inwoners afhankelijk van rantsoenen van de overheid. Meer dan 10 miljoen Noord-Koreanen worden bedreigd door voedselonzekerheid. In de zomer wil de VN een nieuw onderzoek naar voedseltekorten in Noord-Korea uitvoeren.

De laatste grote hongersnood in Noord-Korea dateert van het midden van de jaren 90. Toen zouden drie miljoen mensen zijn omgekomen.

Meest gelezen