"Stoppen met roken doe je niet alleen": Vlaamse overheid wil meer begeleiding door tabakologen

De Vlaamse overheid wil dat meer mensen zich laten begeleiden door een tabakoloog als ze willen stoppen met roken. Ze start daarom een nieuwe campagne. Met zo'n begeleiding is er meer kans op succes. Uit onderzoek van de Stichting tegen Kanker blijkt dat bijna 70 procent van alle rokers graag wil stoppen met roken, maar slechts 2 procent van hen hulp zoekt bij een tabakoloog. 

"Uit studies blijkt dat wie zich laat begeleiden bij het stoppen met roken 3 tot 4 keer meer kans heeft op succes", zegt tabakologe Christine Plets van Tabakstop. "Al zijn er natuurlijk ook veel rokers die kunnen stoppen met roken zonder hulp." Toch is begeleiding door een tabakoloog in heel wat gevallen raadzaam, redeneert de Vlaamse overheid.

"Want het gaat nog altijd om een verslaving en elke verslaving vraagt een aanpassing van gedrag", zegt Plets. "Tabakologen kunnen rokers helpen om een goed plan van aanpak op te stellen. Heel wat rokers hebben vaak al vier tot vijf mislukte pogingen om te stoppen achter de rug. Dat komt omdat ze het ook vaak verkeerd aanpakken." Extra hulp kan dan altijd helpen.     

Meest gelezen