Videospeler inladen...

VRT-journalist Rudi Vranckx neemt eredoctoraat in ontvangst: "Ik word er emotioneel van"

Vanavond heeft VRT-journalist Rudi Vranckx zijn eredoctoraat in ontvangst genomen. Die eer werd hem toegekend door de VUB en de ULB voor zijn verdiensten als journalist. Hij riskeert dagelijks zijn leven om de waarheid over conflicten en politieke machtsstructuren aan het licht te brengen, benadrukken de universiteiten. "Het is ook een aanmoediging om verder te blijven doen", zegt Vranckx.

Uitgerekend op de dag van de persvrijheid heeft het kunstcentrum BOZAR twee eregasten. Naast Rudi Vranckx krijgt ook de Russische onderzoeksjournaliste Jelena Milasjina een eredoctoraat. Volgens de VUB verdient Vranckx de hoogste erkenning voor "zijn unieke verslaggeving over internationale conflicten". Rector Caroline Pauwels overhandigde het eredoctoraat aan de twee journalisten. "Vranckx is een uitstekende oorlogsreporter met het hart op de juiste plaats die moeilijke verhalen toch dichtbij kan brengen", zegt ze.

"Aanmoediging om door te gaan"

"Ik word er een beetje emotioneel van", vertelt Vranckx. "Ik had nooit gedacht dat ik hier in een toga zou staan. Het doctoraat lijkt me ook wel een erkenning voor dertig jaar journalistiek. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan de 2.000 collega's die gestorven zijn tijdens verschillende oorlogen."

"Anderzijds is het een aanmoediging om verder te blijven doen, vooral met alle nieuwe, jongere collega's, die goed kunnen omgaan met actuele thema's als klimaat, milieu en racisme". Die gedachte demonstreerde Vranckx vorige maand, toen hij met zijn jonge collega-journalist Yassine Atari doorheen Europa reisde voor het project "Breaking Europe". "Er is veel werk en we hebben nieuwe, jonge collega's nodig met een kritische geest en het hart op de juiste plaats."

Er is veel werk en we hebben nieuwe, jonge collega's nodig met een kritische geest en het hart op de juiste plaats
Rudi Vranckx

De Russische Jelena Milasjina is een minder bekende naam in ons land. Als onderzoeksjournaliste voor de onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta staat ze bekend om haar onderzoek en kritische artikels over de schending van mensenrechten en overheidscorruptie. Ze deed onder meer onderzoek naar de vervolging van LBHT (lesbienne, homo-, biseksueel of transgender) in Tsjetsjenië en andere delen van de Russische Noordelijke Kaukasus.

Rudi Vranckx en Jelena Milasjina (rechts van Vranckx) trokken voor de ceremonie de traditionele toga aan.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen