NASA, ESA, G. Illingworth and D. Magee (University of California, Santa Cruz), K. Whitaker (University of Connecticut), R. Bouwens (Leiden University), P. Oesch (University of Geneva), and the Hubble Legacy Field team

Unieke foto toont deel van het heelal van 13,3 miljard jaar geleden

Sterrenkundigen hebben een foto samengesteld van het heelal zoals het er 500 miljoen jaar na de oerknal moet hebben uitgezien. Dankzij geavanceerde technologie aan boord van ruimtetelescoop Hubble konden ze het beeld samenstellen.

Wetenschappers van de NASA en de ESA hebben een foto samengesteld op basis van duizenden beelden die de Hubble heeft gemaakt van een deel van het heelal. De zogeheten Hubble Legacy View. Op de foto staan de oudste sterrenstelsels die ooit zijn waargenomen. Sommige zijn 13,3 miljard jaar oud en ontstonden 500 miljoen jaar na de oerknal, de big bang. In totaal staan er 265.000 sterrenstelsels op. Dat is een recordaantal. De video hieronder zoomt uit de diepte weg.

 (Lees verder onder de video)

De verste stelsels hebben een helderheid van één tienmiljardste voor het blote oog. Eén van de medewerkers aan de Hubble Legacy View is Rychard Bouwens van de Universiteit Leiden: "Het geweldige aan dit beeld zijn de vele gevoelige kleurkanalen die we nu hebben om verre stelsels te zien in het ultraviolette deel van het spectrum. We kunnen op die manier het licht van verschillende stelsels onderscheiden, van oude en jonge sterren en ook actieve sterrenstelsels".

Met beelden in zoveel frequenties kunnen we oude en jonge sterren onderscheiden en ook actieve sterrenstelsels

Rychard Bouwens, astronoom Universiteit Leiden

De Hubble heeft voor deze mozaïek 16 jaar lang beelden gemaakt van een deel van het heelal dat zo groot is als de maan vanop aarde bekeken. Het kostte de astronomen 250 dagen om het beeld in elkaar te puzzelen. Ze werken nu aan een tweede afbeelding en hopen nog een hele reeks te kunnen maken op basis van de duizenden Hubble-opnamen.

Meest gelezen