AP

Disney vangt miljarden voor regionale zenders

Entertainmentconcern Walt Disney verkoopt zijn belangen in 21 Amerikaanse regionale sportzenders aan Sinclair Broadcast. Met de deal is rond de 10 miljard dollar gemoeid. Het gaat om onderdelen die Disney in handen kreeg door de fusie met het leeuwendeel van 21st Century Fox, waarmee eerder ruim 71 miljard dollar was gemoeid.

Toezichthouders wilden alleen akkoord gaan met die deal als de regionale sportzenders werden verkocht aan een andere partij. Disney heeft namelijk ook al de sportnetten van ESPN in handen.

Sinclair Broadcast, naar Amerikaanse begrippen tot nu toe eigenlijk niet meer dan een lokaal tv-bedrijf, wordt door de aanschaf in een klap een grote speler in de markt voor sporttelevisie.

Er waren meer geïnteresseerden voor het Disney-onderdeel. Liberty Media van miljardair John Malone schakelde zelfs de hulp in van beroemdheden als Will Smith, Serena Williams en Snoop Dogg. Malone stelde hen aan als zogeheten contentpartners bij zijn uiteindelijk onsuccesvolle overnamepoging.

Meest gelezen