Videospeler inladen...

Nieuwe piek in geweld: Israëlisch premier Netanyahu geeft opdracht om aanvallen tegen Gaza voort te zetten

Zes Palestijnen zijn omgekomen bij Israëlische bombardementen op de Gazastrook. Die waren een reactie op de 250 raketten die gisteren vanuit Gaza werden afgevuurd op Israël. Een nieuwe Palestijnse raket heeft vandaag dan weer een Israëlisch slachtoffer gemaakt. Het is al de derde opeenvolgende dag van geweld tussen de Palestijnen en Israëli's. En het is nog niet afgelopen: de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de opdracht gegeven om de "massale aanvallen" voort te zetten.

Het nieuwe geweld flakkerde vrijdag op tijdens protesten aan de grens tussen Israël en Gaza. Twee Palestijnen werden daar doodgeschoten door Israëlische troepen, tientallen anderen raakten gewond. Ook twee Israëlische soldaten raakten gewond door Palestijnse kogels. Een Israëlische luchtaanval op Gaza doodde vervolgens twee militanten van de radicale beweging Hamas. 

Gisteren werden dan zo'n 250 raketten vanuit Gaza naar Israël geschoten, die vervolgens werden beantwoord door luchtaanvallen en tankvuur van Israël. Daarbij kwamen zes Palestijnen om het leven, meldt The Guardian.

(Lees verder onder de foto)     

Een beeld van voorbije nacht: raketten worden afgevuurd naar Israël vanuit de Gazastrook.
AFP or licensors

De Israëlische bombardementen zouden onder meer het gebouw hebben geraakt waar een Turks persagentschap een zetel heeft. Ankara reageerde meteen door de internationale gemeenschap op te roepen de "buitensporige militaire acties" te veroordelen. 

Maar het geweld is nog niet voorbij. Na de bombardementen zou vanochtend een nieuwe raketaanval zijn uitgevoerd vanuit Gaza op de stad Ashkelon. Daarbij zou één Israëliër zijn omgekomen, een man van 60. 

Ik heb het leger opgedragen zijn massale aanvallen tegen de terroristische elementen van de Gazastrook voort te zetten

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft intussen het Israëlische leger opdracht gegeven om zijn "massale aanvallen" tegen Hamas en de doelwitten van de Islamitische Jihad in de Gazastrook voort te zetten als reactie op raketvuur.

"Ik heb het leger opgedragen zijn massale aanvallen tegen de terroristische elementen van de Gazastrook voort te zetten en bevolen om tanks, artillerie en de troepen rond de Gazastrook te versterken", zei Netanyahu tegen zijn raad van ministers, volgens zijn diensten.

Vervelende timing voor Israël

Het is niet de eerste keer in het voorbije jaar dat het geweld oplaait, maar het is wel een serieuze escalatie. Voor Israël komen die confrontaties op een lastig moment. Vanaf woensdag wordt er de onafhankelijkheidsdag (Jom Haätsmaoet) gevierd. En Israël is ook het gastland voor het Eurovisiesongfestival, dat tussen 14 en 18 mei plaatsvindt. Daarvoor komen duizenden internationale gasten naar Tel Aviv. 

Israël is er alles aan gelegen om het nu rustig te houden. Hamas en andere groepen snappen dat en kunnen dat nu gebruiken om hun eisen ingewilligd te krijgen

Midden-Oosten-correspondent Jan Franke in Tel Aviv

"Dat is ook een van de redenen dat het geweld nu oplaait", vertelt Midden-Oosten-correspondent Jan Franke in Tel Aviv. "Israël is er alles aan gelegen om het nu rustig te houden. Hamas en andere groepen snappen dat en kunnen dat nu gebruiken om hun eisen ingewilligd te krijgen." Franke verwacht nog meer geweld in de komende dagen.

Beluister hier het gesprek met Jan Franke in "De ochtend" op Radio 1:

Washington steunt "recht" van Israël op "zelfverdediging"

Onder meer de Europese Unie en Egypte hebben opgeroepen het geweld onmiddellijk te staken. Egypte probeert momenteel volop te bemiddelen tussen de strijdende partijen om een staakt-het-vuren te bereiken.

De Verenigde Staten hebben de raketaanvallen op Israël vanuit de Gazastrook veroordeeld en zeggen het "recht" van Israël op "zelfverdediging" te steunen. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

"We roepen de verantwoordelijken voor dit geweld op om een einde te maken aan deze agressie", zo staat te lezen in een communiqué. "We staan aan de kant van Israël en we steunen volledig het recht (van Israël, nvdr) op zelfverdediging ten aanzien van deze afschuwelijke aanvallen", klinkt het.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen