Jo De Ro (Open VLD): "N-VA-voorstel over onderwijs is flipfloppolitiek van de bovenste plank"

Vlaams parlementslid Jo De Ro (Open VLD) reageert verbaasd op het voorstel van N-VA om terug te keren naar een volledig vrije schoolkeuze, desnoods met kamperen voor de schoolpoort. De Ro heeft het over "flipfloppolitiek van de bovenste plank". Ook Groen en SP.A reageren afwijzend.

"Dit is flipfloppolitiek van de bovenste plank, en nefast voor de democratie", reageert Jo De Ro (Open VLD). "Ik vind het bijzonder vreemd dat een partij volledig van standpunt verandert met nauwelijks twee weken tussen. Ik denk niet dat dat in de Belgische politiek al ooit gebeurd is. Dit is nefast voor de democratie."

Ik heb hier eigenlijk geen woorden voor. Ik vraag mij echt af wat voor partij zoiets doet

Vlaams Parlementslid Jo De Ro (Open VLD)

Tijdens zijn laatste plenaire zitting heeft het Vlaams Parlement het nieuwe inschrijvingsdecreet op de valreep goedgekeurd. Daardoor moeten secundaire scholen met een capaciteitsprobleem vanaf volgend schooljaar verplicht gebruikmaken van een centraal aanmeldingsregister. De dubbele contingentering die de sociale mix op school moet bevorderen, gaat op de schop in het secundair maar blijft wel bestaan in het lager onderwijs.

De N-VA komt daar nu op terug. "Ik heb hier eigenlijk geen woorden voor. Ik vraag mij echt af wat voor partij zoiets doet", zegt De Ro.

Ook bij CD&V heerst onbegrip over de koersverandering bij N-VA. "Begrijpe wie begrijpen kan", twittert de partij van minister van Onderwijs Hilde Crevits. 

Kamperende ouders en terug naar de wet van de sterkste? Want dat is de implicatie van wat ze nu zeggen

Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen)

"Het was al langer duidelijk dat N-VA tegen elk inschrijvingsdecreet was, maar ik vraag mij af waar ze dan wél voor zijn", reageert Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen). "Kamperende ouders en terug naar de wet van de sterkste? Want dat is de implicatie van wat ze nu zeggen."

"Het is raar om jaren over iets te discussiëren, het mee goed te keuren en dan een week nadien van gedachte te veranderen. Wie gelooft die mensen nog?", vraagt Vlaams Parlementslid Caroline Gennez (SP.A) zich af. "Je verwacht toch van partijen dat ze langer dan één week bij hun standpunt blijven."

Meest gelezen