Videospeler inladen...

N-VA wil digitale inschrijving voor scholieren weer afschaffen, ook als dat kamperen aan de schoolpoort betekent

Tijdens de V-dag over onderwijs heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever fors uitgehaald naar de onderwijskoepels, die volgens hem verworden zijn tot machtbastions die de scholen van zich afhankelijk hebben gemaakt. De partij wijst ook de digitale inschrijvingen voor scholieren af en stelt een 10-puntenplan voor onderwijs voor. 

Volgens De Wever heeft de Vlaamse regering de afgelopen jaren veel slimme hervormingen doorgevoerd, gericht op de inhoud en de leerlingen. "Maar wij moeten helaas vaststellen dat veel goede hervormingen in de klaslokalen dode letter blijven", aldus de N-VA-voorzitter, die met een beschuldigende vinger wijst richting onderwijskoepels.  

De koepels zijn van de belangenbehartigers van hun scholen veranderd in machtsbastions die de scholen van zich afhankelijk hebben gemaakt

N-VA-voorzitter Bart De Wever

"De koepels zijn van de belangenbehartigers van hun scholen veranderd in machtsbastions die de scholen van zich afhankelijk hebben gemaakt", aldus De Wever. "Voor de N-VA is de vrijheid van onderwijs heilig. Het is voor ons ook duidelijk waar die vrijheid moet liggen: bij de scholen. Zij moeten zelfstandig kunnen kiezen hoe zij zich organiseren en hoe zij hun leerlingen willen onderwijzen."

De focus moet dus verschuiven naar de basis: naar de klassen, de leerkrachten en directies. "Daar moet de echte vrijheid van onderwijs liggen", zegt De Wever. 

Ik stel vandaag vast dat mensen met dat digitaal inschrijven, dat toch een soort loterij is, niet zo heel blij zijn

Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA)

De N-VA werpt zich op als de absolute verdediger van de vrijheid van onderwijs, die volgens de partij moet voorgaan op het nastreven van een sociale mix van kansrijke en kansarme kinderen. Die vrijheid wordt volgens N-VA beperkt door het systeem van elektronisch inschrijven dat de Vlaamse regering heeft ingevoerd om het kamperen voor de schoolpoort overbodig te maken.

Met dat elektronisch inschrijven hoopt Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits (CD&V) onder meer een betere sociale mix in de scholen te realiseren. "Ik stel vandaag vast dat mensen met dat digitaal inschrijven, dat toch een soort loterij is, niet zo heel blij zijn", zegt Vlaams Parlementslid Koen Daniëls. "Als ze de vraag krijgen wat ze dan wel willen, zeggen sommige mensen: laat mij maar kamperen. Ik ben voor alle duidelijkheid niet voor kamperen, en dus gaan we extra investeren in die schoolcapaciteit, zodat scholen genoeg plaats hebben en we het capaciteitstekort tot een minimum kunnen beperken."

"Het zou kunnen dat je dit soort toestanden krijgt voor scholen die zeer gegeerd zijn, maar voor mij is dat om eerlijk te zijn minder erg dan uw lot te laten bepalen door een computer, waarin parameters zijn gestopt die je niet kent en uitslagen uitkomen die ouders erg frustreren", zegt Bart De Wever daarover.

Bekijk hieronder het interview met Bart De Wever over onderwijs en lees verder onder het videofragment. 

Videospeler inladen...

De N-VA schuift een 10-puntenplan naar voren voor onderwijs.

  1. Elke leerling laten excelleren.
  2. Scholen stimuleren om taalbaden Nederlands ook effectief in te richten.
  3. Tegen het “waanidee” dat elke school een dwarsdoorsnede moet zijn van een op voorhand gedefinieerde sociale mix die door de overheid wordt vastgelegd.
  4. Technische opleidingen en beroepsopleidingen aantrekkelijker maken.
  5. Het studierendement van het hoger onderwijs opkrikken door een goede oriëntering en een snellere heroriëntering.
  6. Vrijheid van onderwijs niet in het gedrang laten brengen door te veel invloed van de onderwijskoepels.
  7. Meer aandacht voor lesgeven en minder “planlast” voor de leraren.
  8. M-decreet bijsturen: gewoon onderwijs  als het kan, buitengewoon onderwijs als het nodig is.
  9. Over de onderwijsnetten heen proeven organiseren om te meten hoe leerlingen vorderen.
  10. Meer investeren in klas en school, minder in koepels en andere structuren. 

Als wij er in slagen snel een Vlaamse regering te vormen, dan hebben we een krachtig tegenwicht tegen het roodgroene front

N-VA-voorzitter Bart De Wever

De V-dag over onderwijs was de laatste in een reeks van vier. De N-VA zet nu de eindsprint in richting verkiezingen. Voorzitter De Wever waarschuwde in zijn toespraak andermaal voor het "rood-groene gevaar". "Als wij er in slagen snel een Vlaamse regering te vormen, dan hebben we een krachtig tegenwicht tegen het roodgroene front", aldus De Wever. "Dan hebben we de hefbomen in handen om de belangen van Vlaanderen veilig te stellen.

Bekijk hieronder het interview met Bart De Wever over de politiek na 26 mei:

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen