Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un superviseerde lancering raketten

De lancering van de projectielen die Noord-Korea afvuurde in de richting van de Japanse Zee, werd gesuperviseerd door de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat hebben Noord-Koreaanse staatsmedia gemeld. De projectielen werden afgeschoten vanuit de kuststad Wonsan, berichtte het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap eerder. Nadien liet het Noord-Koreaanse agentschap KCNA weten dat Kim de lancering overzag.

Volgens KCNA ging het om militaire oefeningen. Kim zou het bevel tot schieten hebben gegeven en de nadruk hebben gelegd op de noodzaak om de gevechtscapaciteit te vergroten teneinde "de politieke soevereiniteit en de economische zelfvoorziening" van Noord-Korea "te beschermen", met het oog op mogelijke "bedreigingen en invallen".

Zaterdag waarschuwde Seoel Pyongyang al voor handelingen die de spanningen op de schiereiland nog verder kunnen doen escaleren. Het Witte Huis reageerde dat het zich "bewust was van de daden van Noord-Korea" en het de situatie blijft opvolgen. Later uitte de Amerikaanse president Donald Trump zijn vertrouwen in Kim en gaf hij aan hoopvol te zijn over een nucleaire deal. Kim "weet dat ik aan zijn kant sta en hij wil zijn belofte aan mij niet verbreken. Deal zal er komen! ", schreef Trump in een tweet.

Trump probeert al geruime tijd om een akkoord over de denuclearisatie van Noord-Korea te sluiten met Kim Jong-un. De twee leiders hebben reeds twee topontmoetingen met elkaar achter de rug, maar momenteel lijken de gesprekken stil te liggen.

  

Meest gelezen