Videospeler inladen...

Toerisme in Parijs lijdt onder "gele koorts"

De aanhoudende manifestaties van "les gilets jaunes" (de gele hesjes) doen de omzet van Parijse hotels in het weekend dalen.  Het sociaal protest houdt nu al 25 opeenvolgende zaterdagen aan en daardoor mijden sommige toeristen de Franse hoofdstad tijdens het weekend.

Parijs is niet alleen de toeristische hoofdstad van de wereld, maar wordt stilaan ook de hoofdstad van het sociaal protest. De woelige 1 mei-optocht bewees nog maar eens hoe snel een manifestatie in de Franse hoofdstad kan ontaarden in rellen.

Hoteleigenaars klagen dat al die manifestaties en vooral de aandacht van de media voor het gewelddadige protest toeristen wegjagen uit het centrum van Parijs.    

Omzetdaling van 30 procent

Frédéric Bossier van The Tonic Hotel du Louvre ziet het aantal overnachtingen tijdens de weekends dalen: "Op vrijdag- en zaterdagavond merken we sinds begin dit jaar dat we 30 procent minder boekingen hebben. We moeten onze prijzen aanpassen, dus kamers die bijvoorbeeld anders voor 149 euro geboekt worden, bieden we nu aan voor 69 euro."

Bossier haalt als oorzaak van de omzetdaling de negatieve beeldvorming van Parijs aan. "De imagoschade voor Parijs is groot. Toeristen die anders op zaterdag rustig op de Champs-Elysées willen flaneren, treffen gesloten winkels en bars aan. Af en toe sluiten grote musea zoals het Louvre ook op zaterdag hun deuren uit veiligheidsoverwegingen. Al die protesten kosten onze stad niet alleen handenvol geld aan ordehandhaving, ze dreigen toeristen ook naar andere bestemmingen dan Parijs weg te jagen," aldus Bossier.

Al die gewelddadige manifestaties jagen toeristen weg naar andere bestemmingen

Frédéric Bossier, Parijse hoteleigenaar

Vorig jaar boekte de toeristische sector in de Parijse regio nog een recordomzet van 21,5 miljard euro. De hotelsector tekende voor meer dan 35 miljoen overnachtingen in 2018. Voor het eerst verbleven er meer buitenlandse dan Franse toeristen in Parijs. Een ferme opsteker na enkele moeilijke jaren vol aanslagen en terreur. 

Ramptoerisme aan Notre-Dame

Een vreemd neveneffect van de brand in de kathedraal van Notre-Dame op 15 april, blijkt de toegenomen belangstelling van veel toeristen voor dit monument.  Thomas Martin, een Engelstalige reisleider, spreekt over een zogenaamd "Notre-Drame"-effect : "Plotseling willen ook groepen die eerst niet van plan waren om de kathedraal te bezoeken, nu ook een glimp opvangen van wat er gebeurd is."

"Frustrerend voor ons en de politie, want het eiland waar de Notre-Dame op ligt, het île de la Cité, is nog altijd deels afgesloten voor de reconstructiewerken aan de kathdraal. En dus worden wij ook voortdurend afgeleid naar kleine straatjes in de buurt. De binnenkant is verwoest en kunnen we niet meer tonen. Voorlopig mogen we ook nog niet op het plein voor de Notre-Dame, maar blijkbaar willen veel toeristen gewoon een selfie met de twee klokkentorens op de achtergrond."

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen