Archiefbeeld ter illustratie.

23 toplui scherp over compleet gebrek aan visie van politiek: "Denk 10, 20 jaar vooruit"

Maatschappelijke dossiers genoeg waar onze politici een boompje over kunnen opzetten. Maar ze krachtdadig en met een blik op de lange termijn aanpakken, ho maar! Dat is zowat de samenvatting van de open brief die 23 zakelijke en culturele toplui vandaag in De Tijd publiceren. Zij vragen om nu eindelijk eens de grote lijnen voor de komende decennia vast te leggen.

Of het nu gaat om immigratie of integratie, mobiliteit of energie, pensioenen of klimaat, zo zeggen 23 CEO's, directeurs, ondernemers, rectoren en professoren in de open brief in De Tijd, er is door 's lands regeringen "geen bekende grote marsrichting uitgezet voor de volgende legislaturen". "We hebben geen heldere doelstellingen geformuleerd op 10 of 20 jaar, noch gedetailleerde en becijferde actieplannen."

De namen van de ondertekenaars klinken als een klok: ex-Bpost-baas Johnny Thijs, Sioen Industries-CEO Michèle Sioen, Bozar-directeur Paul Dujardin, ... Zij ergeren zich aan de stilstand en het gebrek aan visie en ambitie in ons land. 

De reactie van de burgers verwoordt hoe dringend de verandering is

23 toplui in een open brief

En dat is niet alleen een bron van ergernis bij hen, zeggen ze. De ontevredenheid is te voelen in de hele samenleving, door de vele manifestaties en door reacties op internet en sociale media. "Hun reactie verwoordt hoe dringend de verandering is."

"Tijd voor een ander soort politiek"

Hoog tijd dus "om de toekomst in positieve termen te herformuleren", klinkt het. "Daarrond kunnen alle Belgische burgers verenigd worden, met een inspirerende en progressieve ambitie."

Concreet vragen ze van de politiek om "een visie te ontwikkelen over 10, 15 of 20 jaar". "Die leidt tot projecten en actieplannen die de duurtijd van een legislatuur flink overschrijden. Verkiezingen houden politieke wijzigingen in, maar de grote lijnen moeten niet telkens totaal omgegooid worden."

Verkiezingen houden politieke wijzigingen in, maar de grote lijnen moeten niet telkens totaal omgegooid worden

23 toplui in een open brief

Maar om dat mogelijk te maken, moet er op een compleet andere manier aan politiek worden gedaan. Dát moet volgens de ondertekenaars van de open brief de prioriteit zijn na de verkiezingen.

"Ze (de politici, red.) moeten leren samenwerken aan de grote maatschappelijke uitdagingen, met een kritische blik maar vooral ook constructief. Ze moeten het vermeende belang van hun partij, regio of bestuursniveau overstijgen - of ze nu deel uitmaken van de meerderheid of de oppositie, en ongeacht het bestuursniveau waarop ze actief zijn."

Bart De Wever: "Jaren beleid voeren om tanker te keren"

In een reactie aan VRT NWS toont voorzitter Bart De Wever van de N-VA begrip voor de bezorgdheden in de open brief (zie video onder). Zijn partij is in Vlaanderen al 10 jaar aan de macht en maakte van 2014 tot eind vorig jaar deel uit van de federale regering. 

"Ik heb de brief nog niet kunnen lezen", zegt De Wever "Ik heb wel al enkele ondertekenaars gezien, die ik erg slimme mensen in Vlaanderen acht, dus ik zal dat met veel aandacht lezen."

"Ik begrijp natuurlijk de bezorgdheid aangezien uitdagingen zoals bijvoorbeeld onderwijs, daarvoor moet je 10 jaar beleid voeren vooraleer je die tanker echt kan keren. Klimaatbeleid, wellicht 30 of 40 jaar. Sociale zekerheid: idem dito. Keuzes van nu hebben vaak pas resultaat over 30, 40, 45 jaar. Dat ontbreekt soms in de politiek van alledag, in de kortetermijnpolitiek in de Wetstraat."

Bekijk hieronder de reactie van Bart De Wever:

Videospeler inladen...

Meest gelezen