Beeld van anderhalve week geleden: protestborden in Londen pakken zowel May als Corbyn aan.
AFP or licensors

Brits premier May dringt aan bij oppositieleider Corbyn: "Laten we een brexitdeal sluiten"

"Let's do a deal", besluit Brits premier Theresa May een stuk in de zondagskrant Mail on Sunday. Met die woorden roept ze de leider van de linkse oppositiepartij Labour Jeremy Corbyn op om hun verschillen opzij te schuiven en de brexit eindelijk definitief af te handelen.

Bij de lokale verkiezingen van vorige donderdag kregen de Conservatieven van Theresa May zware klappen. Maar het linkse Labour wist daar niet van te profiteren: ook die partij ging er op achteruit. De winst was vooral voor de Liberal Democrats, de Greens en onafhankelijken.

May analyseert die verkiezingsnederlaag in een artikel in de Mail on Sunday als een afstraffing voor het aanslepende brexitgekissebis. "De bevolking heeft er duidelijk genoeg van dat de twee belangrijkste partijen er niet in slagen een manier te vinden om het resultaat van het referendum na te komen, het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te halen en ons land weer samen te brengen."

Omdat het Britse parlement niet duidelijk gemaakt heeft welke deal het nu precies wil, heeft May toenadering gezocht tot de oppositie om een oplossing te zoeken. Dat dat niet haar ideale scenario is, geeft ze toe. "Maar als verkozen politici kunnen we onze schouders niet ophalen en zeggen dat het allemaal te moeilijk is. We moeten op zoek naar een manier om de impasse te doorbreken."

Brits premier Theresa May.
AFP or licensors

"Over de streep"

Volgens May zijn de gesprekken met Labour tot dusver ernstig verlopen. "We zijn het niet eens met de oppositie over veel beleidskwesties, maar op vlak van de brexit zijn er domeinen waarin we wel overeenkomen. We willen vertrekken met een goede deal die onze jobs en veiligheid beschermt en het vrije verkeer van personen stopzet." Moeilijker loopt het als het gaat over de toekomstige relatie met de EU.

Aan de leider van de oppositie zeg ik dit: laten we doen wat de kiezers zeiden bij de lokale verkiezingen en onze verschillen even aan de kant schuiven

Brits premier Theresa May

Daarom roept ze op om nu, 34 maanden na het referendum, "de brexit over de streep te trekken". "Aan de leider van de oppositie zeg ik dit: laten we doen wat de kiezers zeiden bij de lokale verkiezingen en onze verschillen even aan de kant schuiven. Laten we een deal sluiten."

Meest gelezen