Videospeler inladen...

Burgemeester van Schaarbeek vraagt onderzoek na vermoedens over schurftuitbraak in Brussel-Noord

De burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt (DéFi), gaat een onderzoek vragen naar geruchten over een uitbraak van schurft rond het treinstation Brussel-Noord. Dit weekend raakte bekend dat de chauffeurs van De Lijn niet langer willen stoppen aan het treinstation uit vrees voor ziektes, waaronder tbc en schurft.

De chauffeurs bij De Lijn klagen al een jaar over onveilige en onhygiënische omstandigheden in en rond het Brusselse Noordstation. Volgens geruchten zou er ook sprake zijn van een uitbraak van schurft en tuberculose onder de transmigranten en daklozen die er verblijven. 

Burgemeester Clerfayt zegt in "De zevende dag" dat hij eind deze week een verslag heeft gekregen van de politie waarin vermoedens staan dat er ziektes circuleren in Brussel-Noord: schurft en mogelijk ook tuberculose.

Schurft of scabiës is een ziekte die opduikt in onhygiënische situaties. De ziekte wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Dat onooglijk klein beestje graaft gangetjes in de huid waarin het eitjes legt. De ziekte is niet echt gevaarlijk, maar is wel onaangenaam door de jeuk.

Onderzoek

Burgemeester Clerfayt zal morgen medische experten van de gewestelijke diensten naar het Noordstation sturen om te onderzoeken of de vermoedens al dan niet waar zijn.

"Als de epidemie wordt bevestigd, moet een behandeling plaatsvinden. Dat moet regelmatig worden opgevolgd, onder goede hygiënische condities. Gezien de omstandigheden waarin die migranten leven, is dat onmogelijk", aldus Clerfayt.

Uitvalsbasis

Clerfayt schat dat er dagelijks 100 à 200 transmigranten in het Noordstation komen en gaan. "Soms vertrekken ze naar Zeebrugge, maar komen ze terug met de trein omdat er in het Noordstation voedselbedeling is. Ze kunnen er ook genieten van gratis wifi, ze kunnen er ook hun gsm herladen en hebben er een dak boven het hoofd. Kortom, het is voor hen een heel handige plek om te verblijven."

De burgemeester betreurt dat er nog altijd geen structurele opvang is voor hen. "Telkens als de politie een administratieve controle uitvoert, moeten we bij de Dienst Vreemdelingenzaken gaan vragen wat we met deze mensen moeten doen. In meer dan 90 procent van de gevallen krijgen we het antwoord dat we hen moeten vrijlaten omdat er geen plaats is in gesloten centra. Dus lopen ze maar vrij rond."

Opvangcentrum?

De Schaarbeekse burgemeester wijst daarvoor met een beschuldigende vinger naar de federale regering. Clerfayt dringt al langer aan op een opvangcentrum voor transmigranten.  Hij kijkt daarvoor naar de federale overheid.

"Ze zeggen dat deze mensen het land niet in mogen, maar ze bieden geen oplossing voor het probleem. Die mensen zijn hier nu en hebben hun noden om naar het toilet te gaan, te eten en een plaats om te slapen. Maar zolang het federale niveau zijn verantwoordelijkheid niet opneemt, blijven we in rondjes draaien", klinkt de kritiek.

Bekijk het gesprek met burgemeester Clerfayt in "De zevende dag" en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) kijkt op zijn beurt naar het Brusselse Gewest.  Hij vraagt om samen maatregelen op korte termijn en op lange termijn.

Op korte termijn wil hij de haltes en de wachtzones voor de chauffeurs aanpakken.  Op lange termijn heeft Weyts maar één oplossing in gedachten.  "De enige, structurele oplossing op lange termijn is het verwijderen van die transmigranten. Anders blijft het pappen en nathouden."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" over het mogelijke besmettingsgevaar hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen