Videospeler inladen...

Politicoloog Carl Devos over "kanseliers­debat": "Hoffelijke eensgezindheid tussen De Wever en Crevits"

"Vlot en vriendelijk", zo omschrijft politicoloog Carl Devos het debat tussen de kandidaat-ministers-presidenten Hilde Crevits (CD&V) en Bart De Wever (N-VA) in "De zevende dag". Devos begrijpt wel waarom Crevits zo door haar partij naar voren wordt geschoven, maar, zo zegt hij: "De kans dat Bart De Wever geen minister-president wordt, is heel klein". 

"Naar dit debat werd erg uitgekeken, als zou het een kanseliersdebat zijn", weet professor Carl Devos, politicoloog aan de UGent. "Maar we hebben dat al lang niet meer. Het is geleden van 2007 toen Guy Verhofstadt, Yves Leterme en Johan Vande Lanotte debatteerden." Maar toen was er nog één Vlaamse kieskring voor de Senaat, vandaag bestaat die niet meer. "Bovendien was het spannend met Leterme als uitdager van de regering."

Devos vindt dat de vergelijking daarom niet helemaal opgaat, met twee kandidaten die opkomen in een andere kieskring. Bovendien waren ze wel erg "vlot en vriendelijk" voor elkaar, zegt hij. "Alsof ze de smeekbede van Gwendolyn Rutten hebben gelezen: hou het vooral hoffelijk."

De kans dat Bart De Wever geen minister-president wordt, is heel klein

Politicoloog Carl Devos (UGent)

In een discussie van ruwweg 50 minuten zag Devos hooguit 3-4 minuten met scherper geformuleerde verschillen. "Ik zag drie grote discussiepunten: wie is er verantwoordelijk voor dat het aso, tso, bso nog bestaan, de middelenverdeling tussen West-Vlaanderen en Antwerpen, en de rol van de koepels en vrijheid van de scholen."

Carl Devos gaat ervan uit dat N-VA na de verkiezingen gewoon aan zet zal komen. "De kans dat Bart De Wever geen minister-president wordt is heel klein". En de meningsverschillen tussen CD&V en N-VA lijken Devos niet onoverkomelijk voor een regeringsvorming nadien.

Geen kandidaat-premier?

Maar welke zin heeft het dan voor CD&V om Hilde Crevits tegen hem uit te spelen? "Dat zat natuurlijk al langer in de strategie van de partij en dat is ook slim: CD&V komt daarmee ook manifester op het podium. Tot nu toe ging het vooral tussen N-VA en Groen. CD&V moet proberen om de tweede partij van Vlaanderen te zijn en het sluitstuk van de coalitie te vormen."

De lijnen tussen CD&V en MR zijn sterk, maar dat sluit toch niet uit dat je met een eigen boegbeeld naar voren kunt komen?

Politicoloog Carl Devos (UGent)

Dat het dan Crevits geworden is, lijkt logisch, zegt Devos. "Hilde Crevits pakt in heel Vlaanderen, meer nog dan Wouter Beke zelf." Alleen vindt hij het raar dat er dan geen kandidaat-premier is bij CD&V. "De partij zegt dat daar geen vacature is. Maar is CD&V het er dan mee eens dat Michel nog eens kandidaat is? De lijnen tussen CD&V en MR zijn sterk, maar dat sluit toch niet uit dat je met een eigen boegbeeld naar voren kunt komen?"

Er is natuurlijk altijd een risico dat een slecht resultaat aan het CD&V-boegbeeld Crevits zal blijven kleven, zegt Devos. "Maar dat geldt ook bij De Wever: als N-VA slecht scoort, zal dat het gewicht van De Wever in die partij verzwakken."

Bekijk hier de analyse van Carl Devos in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen