Videospeler inladen...

Cycloon Fani doodt minstens 25 mensen en verwoest duizenden huizen in Bangladesh en India

In India en Bangladesh heeft de doortocht van cycloon Fani aan minstens 25 mensen het leven gekost. Tientallen mensen raakten gewond. De afgelopen dagen zijn bijna drie miljoen mensen uit hun huizen geëvacueerd. 

Meer dan 1.000 huizen raakten beschadigd door de doortocht van Fani. Ook in India, in de oostelijke staat Odisha, heeft de cycloon lelijk huisgehouden. Er is vooral veel materiële schade zoals ingestorte huizen, geknakte elektriciteitspalen en omgewaaide bomen.  

India
AFP or licensors

Oorspronkelijk haalde Fani windsnelheden tot 200 kilometer per uur. De tropische cycloon ging vrijdag in het noordoosten van India aan land en raasde daarna door naar Bangladesh. Ondertussen is Fani afgezwakt en haalt de cycloon nog windsnelheden tot zowat 100 kilometer per uur. Verwacht wordt dat de storm nog verder zal afzwakken wanneer hij de kern van Bangladesh bereikt.

India
AFP or licensors

Wervelstormen komen vaker voor in de Golf van Bengalen, vooral van april tot december. Fani is de sterkste cycloon in het gebied sinds 1999, toen meer dan 10.000 mensen om het leven kwamen in Odisha. Ondertussen is de technologie sterk vooruitgegaan en kunnen cyclonen accurater voorspeld worden. De autoriteiten hebben daardoor meer tijd om  de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en mensen te evacueren. 

Bangladesh
AFP or licensors
India
AFP or licensors
India
AFP or licensors

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen