Videospeler inladen...

Dodental na brand bij noodlanding van vliegtuig op luchthaven bij Moskou loopt op tot 41

Bij een noodlanding van een vliegtuig op een vliegveld in de buurt van Moskou zijn zeker 41 inzittenden omgekomen. Het toestel was kort na het opstijgen in de problemen geraakt. Bij de noodlanding vloog de achterkant van het toestel in brand.  

Het toestel, een Soechoj Superjet 100 van de maatschappij Aeroflot, was vanop het vliegveld van Sjeremetjevo, bij Moskou, vertrokken richting Moermansk, in het noorden van Rusland. Er waren 78 mensen aan boord. Een half uur na het opstijgen raakte het toestel in de problemen en maakte de piloot rechtsomkeer. Hij vroeg toestemming om een noodlanding te maken. Dat lukte pas bij de tweede poging.

Bij die noodlanding vloog de achterkant van het toestel in brand. Het was een felle brand, dikke rookwolken stegen boven het vliegtuig uit. Meteen werd gestart met de evacuatie, via noodglijbanen die werden uitgevouwen op de landingsbaan. Volgens verschillende Russische bronnen zijn 41 doden gevallen. Het vliegtuig had 78 mensen aan boord, passagiers en cabinepersoneel. Slechts 37 mensen hebben de crash overleefd. Er zouden volgens de autoriteiten zeker twee kinderen onder de doden zijn.

Zwarte dozen gevonden

Het is niet duidelijk wat de brand heeft veroorzaakt. Onderzoekers gaan uit van drie mogelijke oorzaken: onervaren piloten, slechte weersomstandigheden of een technisch defect. In een korte verklaring meldde Aeroflot dat het vliegtuig moest terugkeren wegens technische problemen, maar daarover gaf het geen details. De piloot beweert dan weer dat het vliegtuig was getroffen door de bliksem.

Na de noodlanding vatten de motoren vuur. Omdat het toestel nog maar net was opgestegen, zaten de brandstoftanks nog vol. Daardoor konden de vlammen erg snel om zich heen grijpen.

"De bemanning deed alles om de passagiers te redden, die in 55 seconden geëvacueerd zijn", zo staat het nog in de mededeling van Aeroflot. Het toestel was een Soechoj Superjet 100 van Russische makelij en was slechts een of twee jaar oud. De twee zwarte dozen zijn intussen gevonden.

Eerste post-Sovjet passagiersvliegtuig

De Soechoj Superjet 100 kwam in 2011 op de markt en is het eerste Russische passagiersvliegtuig na de val van de Sovjet-Unie. Het toestel is vooral bedoeld voor regionale vluchten en is dus een concurrent voor het Braziliaanse Embraer en het Canadese Bombardier. 

Het is de tweede ongeluk met een dergelijk vliegtuig, maar er zijn al wel technische problemen gemeld en de levering van wisselstukken loopt niet altijd erg vlot. De Soechoj Superjet 100 moest een paradepaardje worden en de Russische overheid heeft de eigen maatschappijen fors onder druk gezet om die toestellen te kopen. 

Vandaag heeft de Russische maatschappij Yamal echter gezegd dat de onderhoudskosten van de Soechoj Superjet 100 te hoog zijn. Daarom wil de maatschappij een bestelling voor tien van die vliegtuigen schrappen.

Bekijk het verslag over de noodlanding in Moskou uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen