Marine Le Pen en Tom Van Grieken.
AFP or licensors

Franse politica Marine Le Pen roept Franstaligen in Brussel op om voor Vlaams Belang te stemmen

Marine Le Pen, voorzitter van de Franse partij Rassemblement National, is in Brussel om de Franstalige Belgen op te roepen voor Vlaams Belang te stemmen. Beide partijen geven ook meer info over hun project om een nieuwe supergroep te vormen in het Europees Parlement.

Vlaams Belang gaat er al jarenlang prat op een tweetalige campagne te voeren voor de federale verkiezingen in de hoofdstad. Deze keer wordt die zelfs getrokken door een Franstalige: Alain Moyson uit Jette. "Ook als Vlaanderen meer autonomie krijgt, zullen we altijd de rechten van de Franstaligen in onze hoofdstad respecteren", verzekert voorzitter Tom Van Grieken.

"Ik lanceer vandaag een duidelijke oproep aan de Franstalige Brusselaars om Vlaams Belang te stemmen", zegt Marine Le Pen van de Franse zusterpartij, die in Brussel op bezoek is. "Ik zie dat de situatie in Brussel achteruitgaat. Als je zoals ik van Brussel houdt, gaat dat naar het hart."

Met de N-VA heeft ze naar eigen zeggen geen affiniteit. "De N-VA is zoals Nicolas Sarkozy (de oud-president van Frankrijk, nvdr.). Net hetzelfde. Veel praat, maar als ze aan de macht komen, gebeurt er niets. Wat heeft de N-VA bijgedragen aan de strijd tegen immigratie? Niets."

Ook met de Franstalige rechtse Parti Populaire van Mischaël Modrikamen loopt Le Pen niet hoog op. "Ik heb geen enkel contact met Modrikamen en dat wil ik ook niet", zegt ze kort.

Europese fractie

Vlaams Belang en Rassemblement National willen na de Europese verkiezingen een supergroep vormen in het Europees Parlement, in de hoop zelfs de grootste fractie te kunnen worden. Daarvoor hebben ze de partijen uit de oude alliantie Europe of Na­tions and Freedom (ENF) al aan boord, naast nieuwkomers als de Italiaanse Lega en de Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD).

"We zijn als rechtse partijen lange tijd geïsoleerd geweest in Europa", zegt Le Pen daarover. "We hadden de keuze: ons conformeren of eruit stappen. Nu hebben we een kans om Europa van binnenuit te veranderen. Een Europa à la carte is mogelijk, een Europa van samenwerking tussen naties."

De nieuwe fractie wil niet anti-Europees zijn, benadrukt Van Grieken. "Dat bewijst onze wil om met andere Europese partijen samen te werken. We zijn wel tegen deze politieke Europese Unie. We willen samenwerken op basis van soevereiniteit van naties, tegenover de Verenigde Staten van Europa."

Waar ze wel voor willen staan, is een sterke eengemaakte markt en een klimaatbeleid dat de economie niet uit het oog verliest. "Het is door ecologische dumping dat ook onze competitiviteit in de problemen komt", zegt Le Pen. "Als wij de normen respecteren, kunnen we niet tolereren dat andere landen dat niet doen."

De nieuwe fractie zou na de verkiezingen de op twee na grootste kunnen worden in het parlement. Om echt te kunnen wegen, trachten de leden tegen dan ook de Poolse PiS-partij en de Hongaarse Fidesz van Viktor Orbán aan boord te krijgen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen