©Patrick ALLARD/REA

Geestelijke gezondheidszorg draait slecht: "Budget best verdubbelen"

Kirsten Catthoor van de Vlaamse vereniging voor Psychiatrie pleit ervoor om het budget voor geestelijke gezondheidszorg te verdubbelen. Dat is zeker nodig voor jongeren, want driekwart van de problemen op het vlak van geestelijke gezondheid ontstaat voor iemand 14 jaar is.

Het is geen nieuws dat onze geestelijke gezondheidszorg niet draait zoals het hoort. Niet alleen de manier waarop de sector is georganiseerd kan beter, maar er gaat ook te weinig geld naar de sector. "Itinera heeft ooit berekend dat het gaat over een totaal van 6 procent van het totale budget voor de gezondheidszorg", zegt Catthoor in "De ochtend" op Radio 1. "De OESO zegt dat we naar 10 procent moeten. Dat is bijna een verdubbeling."

Het onderbehandelen van geestelijke gezondheidsproblemen kan een negatief effect hebben op de maatschappij en de economie

Kirsten Catthoor (Vlaamse vereniging voor Psychiatrie)

"Ik zou pleiten voor een verdubbeling. Zeker in het geval van kinderen en jeugd. Dit is een zeer kwetsbare populatie. Driekwart van alle problemen op het vlak van geestelijke gezondheidszorg begint voor de leeftijd van 14."

Die extra middelen moeten gaan naar mensen. "Het gaat om mankracht, geen dure apparatuur of gebouwen. Het gaat gewoon om mensen die zich bezighouden met geestelijke gezondheidsproblemen." Een betere gezondheidszorg is belangrijk, zegt Catthoor. "Het onderbehandelen van geestelijke gezondheidsproblemen kan een negatief effect hebben op de maatschappij en de economie."

Catthoor geeft toe dat psychiater en psychiatrisch verpleegkundige knelpuntberoepen zijn. "Onze PR kan beter. Wij vertalen niet goed voor onze uitstraling, wij vertalen niet goed naar het publiek wat we doen, wat we kunnen, hoe goed onze behandelingen zijn en hoe fijn het werk is." Geestelijke gezondheidsproblemen stuiten op veel ongemak bij het publiek, maar als de sector erin slaagt zichzelf beter te "verkopen", kan dat volgens Catthoor veranderen. Ze verwijst naar campagnes als Kom op tegen Kanker, die wel een breed publiek weten te mobiliseren.

Beluister hieronder het gesprek met Kirsten Catthoor in "De ochtend":

Meest gelezen