Videospeler inladen...

Bart De Wever: "CD&V kan enkel minister-president leveren met groen en rood in Vlaamse regering, maar dan zonder N-VA"

Wie volgt Geert Bourgeois (N-VA) op als Vlaams minister-president? Alleen de N-VA en CD&V hebben met Bart De Wever en Hilde Crevits een kandidaat naar voren geschoven. Beiden kruisten de degens in "De zevende dag". Dat verliep opvallend hoffelijk, op enkele bitse woordenwisselingen over onderwijs na. Maar wat schuilt achter zoveel hoffelijkheid? 

"Meneer De Wever is geen knuffelaar en ik voelde mij wat geknuffeld", zegt Hilde Crevits na de vriendelijke woorden van Bart De Wever na haar kandidatuur voor de functie van Vlaams minister-president. "We hebben altijd samen in de meerderheid gezeten en samengewerkt", zegt De Wever. "Ik heb met Hilde Crevits nooit een botsing gehad, niet politiek en niet menselijk."

Desondanks lijkt De Wever de kandidatuur van Crevits niet echt au sérieux te nemen. Hij wijst erop dat in Vlaanderen de grootste partij de minister-president levert, en dat is tot nader order nog altijd de N-VA. "CD&V kan alleen de minister-president leveren als rood en groen in de Vlaamse regering zitten, en dan zeg ik niet met ons", aldus de N-VA-voorzitter.

Bart De Wever ziet de Vlaamse formatie niet los van de rest van het land. Met name in Wallonië en Brussel zouden de PS en Ecolo wel eens aan zet kunnen komen, en hij vreest dat dit ook gevolgen zal hebben voor Vlaanderen. Hij zegt klaar en duidelijk dat hij niet in een Vlaamse regering stapt waarin ook de SP.A en Groen zitten.

Ik wil niet dat de vrouw die alleen is en shiften moet draaien op haar werk de kans niet heeft om te gaan aanschuiven voor de schoolpoort

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V)

Hoffelijkheid overheerst dit "kanseliersdebat" tussen de spitskandidaten van N-VA en CD&V. Nochtans is er genoeg stof voor discussie, met name over onderwijs, het huidige beleidsdomein van Hilde Crevits en een van de thema's die de N-VA zo graag op de verkiezingsagenda plaatst. Zo schoot de partij gisteren nog het pas ingevoerde digitale inschrijvingssysteem voor scholieren af. "Ik ben er echt ontgoocheld over en ik vind dat eigenlijk geen manier van spreken", reageert Crevits.

Maar blijkbaar wordt de N-VA-soep niet zo heet gegeten als ze gisteren werd opgediend. "Die beslissing is loyaal genomen. Het was een compromis en we gaan dat uitvoeren, geen probleem", zegt De Wever. "Maar we willen er eigenlijk van af zodra er voldoende schoolcapaciteit is." Hilde Crevits kaatst de bal onmiddellijk terug: "Dat we extra capaciteit moeten bijbouwen, vind ik ook. Voor de stad Antwerpen heb ik 160 miljoen euro klaar liggen om te investeren. 16.000 plaatsen moeten worden gerealiseerd, en er zijn er maar 8.000 gerealiseerd. Doe het dan!" De burgemeester van Antwerpen staat eventjes schaak.

"En als er toch nog meer kandidaten zijn voor een bepaalde school dan heb je twee keuzemogelijkheden", aldus Crevits. "Ofwel is het eerst komt eerst maalt, ofwel geef je iedereen gelijke kansen. Ik ben voor het tweede systeem. Ik wil niet dat de vrouw die alleen is en shiften moet draaien op haar werk de kans niet heeft om te gaan aanschuiven voor de schoolpoort."

Ik vind het echt niet zo fijn dat u zegt doe eens wat meer

N-VA-voorzitter Bart De Wever

In verband met de zogenoemde taalbadjaren, die de N-VA graag wil, krijgt De Wever nogmaals de bal toegespeeld. "Antwerpen heeft eigen stadsonderwijs, heeft ook een eigen koepel en is inrichtende macht. Niets belet om dat taalbad in te voeren voor Antwerpse scholen." De Antwerpse burgemeester raakt wat geïrriteerd. "Dat vind ik echt niet fijn. Wij werken ons echt uit de naad. Ik vind het echt niet zo fijn dat u zegt doe eens wat meer.

Een school die niet goed functioneert, moet je begeleiden, maar het hart en de ziel van Vlaanderen en de autonomie van de scholen heeft zo'n rijk en sterk onderwijs gebracht dat ik wil dat dit ook blijft bestaan

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V)

Ook in verband met de onderwijskoepels gingen Crevits en De Wever even in de clinch. Zoals bekend vindt de N-VA-voorzitter dat de koepels te veel macht hebben gekregen. Crevits is het daarmee niet eens. "De manier waarop de begeleiding van de scholen gebeurt, is niet slecht. We hebben in Nederland gezien wat er is gebeurd als je alles afschaft: men gaat gewoon private pakketten inkopen waarvan je de kwaliteit totaal niet kan controleren."

Als minister van Onderwijs kan Crevits wel degelijk scholen op het matje roepen. "Een school die niet goed functioneert, moet je begeleiden, maar het hart en de ziel van Vlaanderen en de autonomie van de scholen heeft zo'n rijk en sterk onderwijs gebracht dat ik wil dat dit ook blijft bestaan." Voor scholen die het niet met hun koepel eens zijn, heeft Crevits één raad: "Doe je gedacht en zorg dat je het beste uit je leerlingen haalt."

Tegen zo veel onderwijspassie kan Bart De Wever niet op: hij steekt zijn vinger op en vraagt "beleefd het woord aan de juffrouw".  Echte gensters slaat dit kanseliersdebat niet. "Ik hoop dat er na 26 mei heel snel kan worden gesproken om een sterke Vlaams en sterke federale regering te vormen", besluit Hilde Crevits. "CD&V ligt met niemand in het bed." Maar wat als Bart De Wever na 26 mei toch voor het leiderschap van de Vlaamse regering gaat? "Ik bel naar degene die wil opnemen."

Bekijk hieronder het onderwijsdebat tussen Hilde Crevits en Bart De Wever:

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen