AFP or licensors

Paus bezoekt Bulgarije en Noord-Macedonië

Paus Franciscus is op driedaags bezoek in Bulgarije en Noord-Macedonië. Hij wil er onder meer de betrekkingen met de orthodoxe kerk verbeteren. In zijn toespraak moedigde de Paus de Bulgaren aan om "hun harten en huizen meer open te stellen voor migranten". Hij vindt ook dat de levensomstandigheden in het land moeten verbeteren om de emigratie te stoppen.

Paus Franciscus is aangekomen in Bulgarije waar hij twee dagen zal verblijven, daarna reist hij verder naar Noord-Macedonië. Op de luchthaven van Sofia werd het hoofd van de  Rooms-Katholieke Kerk verwelkomd door premier Bojko Borisov, die had een eerder ongebruikelijk geschenk voor Franciscus: een pot Bulgaarse yoghurt.

 Borisov legde uit dat de in Argentinië geboren paus hem tijdens een eerdere ontmoeting had gezegd dat hij voor het eerst van Bulgarije had gehoord toen zijn grootmoeder hem Bulgaarse yoghurt te eten gaf. De premier gaf de paus ook een roos, als "uitdrukking van het streven van het Bulgaarse volk naar vrede", en een omoforion, een kledingstuk dat wordt gedragen door orthodoxe bisschoppen.

Paus Franciscus  en premier Bojko Borisov
AFP or licensors

Orthodoxe leiders: "Bezoek paus is staatsbezoek"

De paus heeft vandaag al orthodoxe leiders in Bulgarije ontmoet. Maar eerder hadden deze leiders laten weten dat ze niet aan gezamenlijke diensten of gebeden met de Paus zouden deelnemen. De Bulgaars-orthodoxe Kerk benadrukte dat de komst van paus Franciscus een staatsbezoek is.

Het Vaticaan wil al langer eenheid tussen de twee takken van het christendom. De scheuring tussen beide gebeurde in 1054 en was het resultaat van een periode van vervreemding tussen beide kerken. Zowel Bulgarije als Noord-Macedonië hebben maar een bepekte katholieke gemeenschap. Er leven naar schatting 58.000 katholieken in Bulgarije en zo’n 15.000 in Noord-Macedonië.

AFP or licensors

Paus: “Levensomstandigheden moeten verbeteren"

Bij zijn aankomst drong de paus er bij de Bulgaren op aan om "hun hart en huizen" open te stellen voor migranten. “Een land dat zijn bevolking aan emigratie verliest, moet ook begrijpen waarom anderen hun land verlaten.” 

Bulgarije toont in zijn beleid al langer een afkeer van immigratie. De centrumrechtse coalitieregering van Bulgarije heeft opgeroepen tot het sluiten van de grenzen van de Europese Unie voor migranten en heeft zijn eigen grens met Turkije afgesloten met een prikkeldraad. Mensenrechtenorganisaties hebben Bulgarije al beschuldigd van het schenden van de internationale wetten.

Door de ontvolking zijn vele dorpen en steden verlaten

Paus Franciscus

Paus Franciscus zei verder dat de massale emigratie van ruim 2 miljoen Bulgaarse burgers de afgelopen decennia hem zorgen baart. "Door de ontvolking zijn vele dorpen en steden verlaten", zei hij. Volgens hem moet er actie ondernomen worden om de levensomstandigheden in Bulgarije te verbeteren.

De ontvolking in Bulgarije is volgens de Verenigde Naties het hoogste ter wereld, door emigratie, een laag geboortecijfer en een hoog sterftecijfer. Sinds de val van het communisme zakte het inwonersaantal er van zowat 9 miljoen naar 7 miljoen. Als de tendens zich voortzet, wordt geschat dat het aantal tegen 2050 zal blijven afnemen tot 5,4 miljoen.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen