Videospeler inladen...

Zoektocht naar 23-jarige vrouw gaat voort, parket heeft aanwijzingen voor "gewelddadig overlijden"

In Antwerpen gaat de zoektocht naar Julie Van Espen uit Schilde voort. De vrouw is vermist sinds zaterdagavond. De 23-jarige vrouw vertrok met de fiets naar Antwerpen, waar ze had afgesproken met vriendinnen, maar daar kwam ze nooit aan. Het parket bevestigt dat er aanwijzingen zijn voor een gewelddadig overlijden en heeft een moordonderzoek geopend.

De familie van Van Espen verspreidde gisterenochtend een oproep via Facebook. Julie zou zaterdagavond rond 18.30 uur met de fiets naar Antwerpen zijn vertrokken. Ze fietste via het Albertkanaal, over de fietsbrug door Park Spoor Noord en via het MAS en de Kaaien richting Antwerpen Zuid. Ze verplaatste zich op een donkerkleurige damesfiets van het merk Peugeot met een rieten mandje op het stuur.

Volgens een woordvoerder bij het parket is de politie de nacht zelf onmiddellijk gestart met een zoekactie. Vandaag werd in de buurt van het Albertkanaal, waarlangs Julie richting centrum Antwerpen fietste, gezocht met een speurhond. Er was ook een fietspatrouille van de Antwerpse politie op zoek langs het Albertkanaal, in de omgeving van het Sportpaleis. De Cel Vermiste Personen coördineert het onderzoek. Er is ook een duikteam van de brandweer ter plaatse. Al zijn er geen concrete aanwijzingen dat er iets in het water is gevonden.

De zoekactie op het Albertkanaal is ondertussen voorbij, maar agenten zoeken wel verder op een bouwwerf aan de Theunisbrug. Voor technische ondersteuning werd daarbij de Civiele Bescherming ingeschakeld. Hoelang de zoekactie nog zal duren, is onduidelijk. "Zolang er de mogelijkheid van aanwijzingen is, blijven we verder zoeken", zegt woordvoerder Wouter Bruyns van de Antwerpse politie.

Dat de verdwijning onrustwekkend was, werd al snel duidelijk. "Er zijn bepaalde zaken teruggevonden op het traject dat het meisje zou gevolgd hebben die verder onderzoek nodig hebben", zegt parketwoordvoerster Lieselotte Claessens. Er zijn immers bloedsporen gevonden. "Ik kan wel bevestigen dat er aanwijzingen zijn die gaan in de richting van een gewelddadig overlijden. Het parket heeft dan ook een onderzoeksrechter gevorderd voor moord."

Oproep op sociale media

Ook de Universiteit Antwerpen, waar Julie Van Espen de master internationale betrekkingen en diplomatie volgt, deelde de oproep van de familie. "Onze studenten leven duidelijk erg mee", reageert woordvoerder Peter De Meyer. "Deze ochtend vroeg kwam uit diverse hoeken de vraag of we de oproep van de familie mee wilden delen. Dat hebben we natuurlijk meteen gedaan via de Facebookpagina van de universiteit. De hele Universiteit Antwerpen duimt mee voor een goede afloop. Studenten die naar aanleiding van de verdwijning nood hebben aan een gesprek, kunnen terecht bij de studentenbegeleiders van de universiteit."

Julies vriend riep op Facebook op om een foto van Julie af te drukken en te verspreiden. Hij vroeg ook om mee te zoeken aan de Denderstraat in Merksem. In de Carrettestraat in Merksem werden dan spullen gevonden die mogelijk van Julie zijn. Dat bevestigt het Antwerpse parket. De federale gerechtelijke politie en het labo zijn ter plaatse voor verder onderzoek. "Hopelijk kunnen die helpen bij de speurtocht naar Julie Van Espen", zegt woordvoerder Lieselotte Claessens van het Antwerps parket.

Door het onderzoek is een van de parkings aan het Sportpaleis afgesloten. De Burgemeester Gabriël Theunisbrug is afgesloten voor fiets- en wandelverkeer. "De politie geeft geen inhoudelijke details over de stand van het onderzoek", zegt woordvoerder Wouter Bruyns van de politie Antwerpen nog.

Kerlijne Everaet in Merksem: "Speurders beraden zich over zoekactie"

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag over de verdwijningszaak uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het interview met parketwoordvoerster Lieselotte Claessens:

Videospeler inladen...

Meest gelezen