Videospeler inladen...

Israël en Palestijnse leiders akkoord over staakt-het-vuren

De Palestijnse leiders in Gaza zijn vanmorgen met Israël tot een akkoord over een staakt-het-vuren gekomen. Dat maakten verantwoordelijken van Hamas en de Islamitische Jihadbeweging in Palestina bekend. De afgelopen dagen was de Gazastrook het toneel van het ergste geweld in de regio sinds de oorlog van 2014.

Na bemiddeling van Egypte ging het staakt-het-vuren van kracht vanaf 4.30 uur, klinkt het bij anonieme bronnen aan Palestijnse kant. Een Egyptische verantwoordelijke, die ook anoniem wil blijven, bevestigt het nieuws aan het Franse persagentschap AFP. De woordvoerder van het Israëlische leger wilde geen commentaar kwijt.

De voorbije dagen is het geweld in de Gazastrook in alle hevigheid opgeflakkerd. Het zijn de ergste gewelddadigheden sinds de oorlog die Israël en Hamas in 2014 uitvochten.

Volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza kwamen negentien Palestijnen om bij Israëlische bombardementen. Onder de doden zijn een zwangere vrouw en een baby van van vier maanden. Het Israëlische leger weigerde commentaar. Zeker zes Palestijnen waren militanten van de islamitische groep Hamas of bondgenoot Islamitische Jihad, zeggen de twee organisaties.

Aan de Israëlische kant van de grens kwamen vier burgers om door raketbeschietingen. Er was ook zeker één antitankraket bij, zeggen de Israëlische autoriteiten.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, riep op tot "maximale terughoudendheid" en een "onmiddellijke de-escalatie".

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen