Videospeler inladen...

Minister van Staat Miet Smet (CD&V): "Wij vrouwen hebben stemrecht dankzij het feminisme"

Het glazen plafond voor vrouwen in de politiek blijft een hardnekkig obstakel, daarover hebben de politica's Petra De Sutter (Groen), Goedele Liekens (Open VLD), Miet Smet (CD&V) en Zuhal Demir (N-VA) in  "De zevende dag" een debat gehouden. Dit jaar is het exact 70 jaar geleden dat vrouwen voor het eerst mochten meestemmen voor het parlement in ons land.

Feminisme. Het eerste thema dat aan bod komt met vier vrouwelijke politici rond de tafel. “Ik denkt dat veel vrouwen schrik hebben om zich feminist te noemen”, zei Miet Smet (CD&V), minister van staat. “Terwijl we er veel aan te danken hebben. We hebben stemrecht door het feminisme. Er bestaat een wetgeving tegen seksueel geweld tegen vrouwen enzovoort.”

Het is Smet zelf die in 1994 samen met Louis Tobback (SP.A) de eerste quota voor vrouwen in de politiek heeft ingevoerd. Dat heeft invloed gehad, want het aantal vrouwelijke verkozenen in het parlement is gestegen tot 42,4 procent in 2014. “De voorzitters hadden altijd een reden om geen vrouwen te vinden”, duidt Smet. “En toen ik in de regering zat, heb ik het opgelegd. Want het lukte niet op vrijwillige basis.”

We hebben stemrecht door het feminisme. Er bestaat een wetgeving tegen seksueel geweld tegen vrouwen enzovoort

Miet Smet

Zuhal Demir (N-VA) vindt het jammer dat quota nodig zijn. Ook haar partij is geen voorstander van quota. “Met die quota ga je ervan uit dat wij niet goed genoeg zijn, terwijl wij evenwaardig zijn. Alle onderzoeken wijzen bovendien uit dat bij een mix van vrouwen en mannen zowel in de politiek als in het bedrijfsleven, de resultaten veel beter zijn.”

Petra De Sutter (Groen), hoofd fertiliteit UZ Gent en lijststrekker voor Groen op de lijst voor Europa, treedt Demir bij. “Het is jammer dat we ze nodig hebben, maar we hebben ze nodig.” Quota zorgen voor minder competente personen op belangrijke posities, is volgens De Sutter een vaak gehoord tegenargument. “Ooit heb ik een secretaris-generaal van de VN horen reageren op dat argument: Wel dan wordt hoog tijd dat we dat doen, want we hebben ook al heel veel incompetente mannen in topposities.”

Alle onderzoeken wijzen uit dat met een mix van vrouwen en mannen, zowel in de politiek als in het bedrijfsleven, de resultaten veel beter zijn.

Zuhal Demir

“We zien duidelijk in onderzoeken dat de kwaliteit van mannen en vrouwen anders ingeschat wordt, enkel omdat het om een man of een vrouw gaat”, voegt Goedele Liekens (Open VLD) toe. De seksuologe doet met de komende verkiezingen een eerste gooi naar een politiek mandaat. Ze staat op de derde plaats in Vlaams-Brabant voor Open VLD. “Enkel al om dat effect uit te wissen heb je die quota nodig.” 

De vrouwen zijn ook allemaal voorstander van een volgende Vlaamse en federale regering die evenveel vrouwen als mannen telt. Smet vindt starten met een derde vrouwen een beter idee, om het na verloop van tijd op te voeren naar de helft. Ook Demir is voorstander, maar niet van het gebruik van quota. 

"Vrouwen willen zelf niet aan de top staan"

“Van jongs af aan worden vrouwen rolpatronen opgedrongen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar sprookjes van Disney, zie je dat het 85 procent van de tijd gaat over hun uiterlijk en als er karaktereigenschappen aan bod komen, gaat het over lief en schattig”, vertelt Liekens. Volgens Liekens drijf je vrouwen zo duidelijk in een bepaalde richting en creëer je verwachtingspatronen. 

Van jongs af aan worden vrouwen rolpatronen opgedrongen

Goedele Liekens

De Sutter sluit zich aan en zegt dat er biologische verschillen zijn en "de voortplanting vaak bij de vrouwen terechtkomt". Maar ze vindt ook dat die vooroordelen vaak misbruikt worden. “De verschillen worden cultureel uitvergroot en geïnternaliseerd, ook door vrouwen.”

Ook Demir treedt haar tafelgenoten bij. “Toen mijn voorzitter mij belde en zei: Jij wordt staatssecretaris! Was het eerste wat ik vroeg: Oei, kan ik dat wel? Terwijl mannen zich dan gewoon op de borst kloppen en zeggen: Tuurlijk kan ik dat."

De verschillen worden cultureel uitvergroot en geïnternaliseerd, ook door vrouwen

Petra De Sutter

Volgens Liekens is een duidelijke grens aangeven een oplossing: “Je moet leren om klaar en duidelijk te zeggen: dit pik ik niet.” Smet concludeert dat de ongelijke perceptie ergens ingebakken zit  in de samenleving en dat er nog verschillende golven nodig zijn om het helemaal uit te roeien. 

Bekijk het volledige gesprek met Miet Smet, Petra De Sutter, Goedele Liekens en Zuhal Demir hieronder:

Videospeler inladen...

"De zevende dag" ging ook op bezoek bij tv-icoon Paula Semer (94), die in 1949 voor het eerst mocht gaan stemmen. Die reportage kan u hieronder bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen