Videospeler inladen...

Waar u van wakker ligt - Wesley: "Ik spaar enkel voor mijn dochters, voor mijn pensioen reken ik op de overheid"

Onze gezondheid en de sociale zekerheid, onze portemonnee, de toestand van het klimaat en ongecontroleerde migratie: dat zijn de onderwerpen waar u het meest van wakker ligt. Dat blijkt uit een bevraging van VRT NWS in samenwerking met de VRT-studiedienst. Vandaag hebben we het over koopkracht, uw portemonnee. Het einde van de maand halen, proberen te sparen, en eventueel een extra centje opzij zetten voor ons pensioen: het zijn dingen waar we allemaal mee bezig zijn. VRT NWS sprak hierover met Wesley Butstraen (39) uit Poelkapelle, vader van twee dochters.

Wesley Butstraen woont met zijn kinderen in Poelkapelle, vlak buiten Ieper. Hij heeft een partner, met wie hij niet samenwoont. Butstraen is bewust buiten het stadscentrum gaan wonen, onder andere omdat dat goedkoper is. Zijn loon geeft hij uit volgens een vast stramien.

"Ik houd eerst rekening met de huur, de grootste kost in ons gezin. Dan gaat er geld opzij voor de maandelijkse kosten en de geplande inkopen, zeker qua voeding. En ik spaar een vast maandelijks bedrag voor mijn dochters. Een kleine som, maar op de langere termijn hopelijk een duwtje in de rug." 

Bekijk hier wat "koopkracht" betekent voor Wesley:

Videospeler inladen...

Wat met sparen?

Ik spaar eerst een vast maandelijks bedrag voor mijn twee dochters, en als er nog iets overblijft pas voor mezelf.

Wesley Butstraen, vader van twee

Uit de bevraging van VRT NWS en de VRT Studiedienst blijkt dat 64% van de Vlamingen vreest aan het einde van de maand niet te kunnen sparen. Structureel elke maand geld voor zichzelf opzij zetten, zoals voor zijn dochters, doet Butstraen niet. "Sommige maanden lukt dat niet, omdat er onverwachte kosten opduiken. Andere maanden niet omdat ik graag leef. Zo heb ik bijvoorbeeld een motorfiets", zegt hij.

Over het algemeen komt Butstraen rond met zijn budget, al lukt dat de ene maand vlotter dan de andere. "Vorig jaar tijdens de kerstperiode waren er onverwachte kosten bijvoorbeeld. Dat compenseer je op een ander moment. Als gezin doen we ook graag eens een uitstapje, of gaan we op restaurant. En met mijn vriendin ga ik wel eens een weekendje weg. Dat kost geld, maar je weet nooit wat de toekomst brengt. Dus ik geniet graag van het leven, zonder al te uitbundig en zonder visie geld te spenderen. Al zou het mij sowieso niet lukken om zelf élke maand honderden euro's te sparen."

Wat met de koopkracht van zijn kinderen?

Ik leer mijn kinderen prijzen vergelijken en budgetbewust winkelen.

Wesley Butstraen, vader van twee

Butstraen leeft naar eigen zeggen "op de middellange termijn, want vandaag moet je de rekeningen zien te betalen, maar natuurlijk kijk je als je een partner en kinderen hebt ook vooruit." Uit de bevraging van VRT NWS en de VRT Studiedienst blijkt dat 62% van de Vlamingen vreest dat zijn kinderen geen mooie toekomst zullen hebben. En 65% is bezorgd dat de volgende generatie het minder goed zal hebben.

"Ik ben niet paniekerig over mijn toekomst, of die van mijn dochters", zegt Butstraen. "Al sta ik meer stil bij hun financiële toekomst dan de mijne. Daarom vind ik het belangrijk om hen een spaarpotje mee te geven, om sterker te staan. En daarnaast leer ik hen hoe ze met geld moeten omgaan."

Butstraen winkelt naar eigen zeggen "praktisch": op basis van een duidelijke boodschappenlijst koopt hij enkel wat hij nodig heeft. "Maar ik laat mijn kinderen in de winkel ook producten nemen en prijzen vergelijken. Ik hoop dat ze die kennis toepassen als ze op eigen benen staan."

Bekijk hier hoe Wesley zijn dochters leert om budgetvriendelijk te winkelen:

Videospeler inladen...

Wat na zijn pensioen?

Ik reken op de overheid: zij moeten de pensioenen voor hun burgers goed beheren en organiseren.

Wesley Butstraen, vader van twee

De belangrijkste prioriteit voor de politiek is zorgen voor een goed pensioen, zo blijkt uit de bevraging van VRT NWS en de VRT Studiedienst. Tegelijk vreest 68% van de Vlamingen voor zijn levensstandaard na zijn pensioen. Butstraen is er zelf van overtuigd dat het na zijn pensioen "met minder zal moeten", maar hij heeft er vertrouwen in dat hij via zijn werkgever op een degelijk pensioen zal kunnen rekenen.

"Ik denk eigenlijk nog niet veel aan mijn pensioen, het is voor mij nog ver weg. Akkoord: ik zou extra pensioensparen kunnen doen, en per jaar een weekendje minder weg gaan of mijn aankopen anders plannen. Maar ik heb vertrouwen in de overheid dat het met mijn pensioen wel in orde komt. Het is ook hun taak om dat goed te organiseren en beheren voor hun burgers."

Alle resultaten uit het VRT-onderzoek "Waar liggen Vlamingen wakker van?" vindt u hier.

Bekijk hier de volledige reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen