Videospeler inladen...

Protest tegen annulering van verkiezingen in Istanbul: "Achterbakse beslissing"

Honderden aanhangers van burgemeester Ekrem Imamoglu van de Turkse stad Istanbul zijn gisteravond op straat gekomen. Ze maakten kabaal met potten en pannen, uit protest omdat de Turkse kiescommissie dan toch de gemeenteraadsverkiezingen heeft geannuleerd. Op 23 juni moeten ze worden overgedaan, na een klacht van de partij AKP van president Erdogan. Burgemeester Imamoglu veroordeelde de kiescommissie scherp. Hij hield een toespraak voor aanhangers in de wijk Beylikdüzü kort voor middernacht. "Ik veroordeel de hoge kiesautoriteiten", riep hij. "Het was een achterbakse beslissing."

Imamoglu, van de oppositiepartij CHP, werd op 31 maart verkozen tot burgemeester van Istanbul. Hij haalde 12.000 stemmen meer dan de kandidaat van de regerende AKP, Binali Yildirim. De AKP van Erdogan diende na de verkiezingen een hoop klachten in tegen de kiesprocedure.

Na een hertelling bleek dat Imamoglu wel degelijk had gewonnen. Maar uiteindelijk ging de kiescommissie overstag. Ze ging in op de klacht dat niet alle medewerkers aan de kiesurnes staatsambtenaar waren en besliste gisteren dat de verkiezingen in Istanbul op 23 juni moeten worden overgedaan.

AFP or licensors

Burgemeester Imamoglu merkte op dat ook de presidentsverkiezingen vorig jaar plaatsvonden met dezelfde medewerkers die nu door de AKP bekritiseerd werden. De herverkiezing van Recep Tayyip Erdogan tot president is volgens hem dus ook onwettig.

AFP or licensors

Imamoglu sprak woorden van troost uit voor zijn kiezers. Velen zijn wanhopig. "Ze mogen niet huilen", zei Imamoglu, die tijdens zijn twintig minuten durende toespraak zijn jasje uittrok, de hemdsmouwen opstroopte en onmiddellijk weer campagne begon te voeren. 

Zij die beslissingen nemen in dit land plegen verraad. Maar wij zullen nooit opgeven. Blijf hopen. 

Ekrem Imamoglu, burgemeester Istanbul (oppositiepartij CHP)

Gisteravond kwamen honderden aanhangers van Imamoglu op straat. Ze maakten met potten en pannen kabaal om te protesteren tegen de beslissing van de kiescommissie.

Wat is democratie?

De verslaggever van het Europees Parlement over Turkije, Kati Piri, schrijft dat de kiescommissie bezweken is onder de druk van president Erdogan en dat de uitspraak "de geloofwaardigheid ondermijnt van de democratische machtswissel door verkiezingen in Turkije".

Europarlementslid en liberale fractieleider Guy Verhofstadt noemt de beslissing schandelijk. "Turkije drijft naar een dictatuur en maakt toetredingsgesprekken tot de Europese Unie onmogelijk", schrijft hij in een tweet.

Van zijn kant reageert de woordvoerder van president Erdogan opgelucht op de uitspraak van de kiescommissie. Hij noemt het een "overwinning voor de democratie" en "een belangrijke stap om onze democratie te versterken".

President Erdogan begon zijn politieke carrière als burgemeester van Istanbul. Tijdens een verkiezingsmeeting in het voorjaar had hij herhaaldelijk aan zijn aanhangers gezegd: "Wie Istanbul wint, wint Turkije, wie Istanbul verliest, verliest Turkije."

Bekijk hieronder het verslag van "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder onze correspondent in Turkije Lucas Waagmeester in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen