Videospeler inladen...

Na overleg bij De Lijn: "Vanaf morgen zullen reizigers kunnen afstappen aan tijdelijke halte op het Noordplein"

De bussen van De Lijn rijden vanaf vandaag niet meer tot aan het Noordstation in Brussel. De chauffeurs willen er niet meer stoppen door aanhoudende problemen met de hygiëne en de veiligheid. Vanaf morgen zullen reizigers kunnen afstappen aan een tijdelijke halte op het Noordplein. Dat is de uitkomst van een overleg tussen directie en vakbonden bij De Lijn. Ook de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verplaatst ondertussen bushaltes aan Brussel-Noord.

De vakbonden ACLVB, ACOD en ACV beslisten eind vorige week om de bussen van De Lijn niet meer te laten stoppen onder het Noordstation in Brussel. De reden: gebrekkige hygiëne en een gevoel van onveiligheid, door de aanwezigheid van daklozen en transmigranten.

Busreizigers moeten nu op- en afstappen aan tijdelijke haltes op het Rogierplein, enkele honderden meters verderop. Maar niet alle chauffeurs van De Lijn rijden tot daar. Een deel van de bussen stopt in Bockstael, het Weststation of Simonis.

Tijdelijke halte op het Noordplein

Directie en vakbonden van De Lijn zijn in gesprek gegaan en het overleg is afgelopen. "Voorlopig zullen de bussen van De Lijn Brussel-Noord niet meer bedienen", zegt woordvoerder van De Lijn Tom Van de Vreken.

"Vanaf dinsdag zullen de reizigers kunnen afstappen aan de tijdelijke halte op het Noordplein. Opstappen kan aan de halte Rogier (richting voorstad) op het vlakbij gelegen Rogierplein. Dit gebeurt onder begeleiding van controleurs van De Lijn", zo verduidelijkt Van de Vreken. "De Lijn bekijkt op welke manier ze een Lijnwinkel kan voorzien. Overige begeleidende maatregelen worden samen met de politie uitgewerkt."

De actie van de chaufeurs van De Lijn waarbij lijnen beperkt werden tot bepaalde metrostations (Simonis, Bockstael, Weststation) wordt stopgezet vanaf morgen.

"Dingen die echt niet door beugel kunnen"

"Ik heb hier dingen gezien die echt niet door de beugel kunnen", vertelt een buschauffeur. "Wij vervoeren veel toeristen vanuit Zaventem. Ze komen hier in Brussel aan, dat is meestal hun eerste punt. En zij zien die vuiligheid. Leg het maar uit in allerlei talen. Ze begrijpen het niet."

De chauffeur voelt zich ook niet meer veilig. "Ik kom niet meer uit mijn bus aan het Noordstation. Wanneer ik terugga? Ik zou het enerzijds wel doen omwille van de klanten, want zij zijn hier de dupe van. Anderzijds, je moet mee met de groep om verandering te krijgen."

"Het Noordstation als opvangcentrumplaats gebruiken, dat kan niet", vertelt de chauffeur nog.

De Lijn: "Snel structureel aanpakken"

Eind vorig jaar verplaatste De Lijn de bushaltes al eens tijdelijk naar het Rogierplein omdat de chauffeurs klaagden over de toestand aan het station. Er kwamen toen maatregelen, zoals meer politiepatrouilles en opruimacties. Maar volgens de chauffeurs is er sindsdien niets veranderd.

Bij De Lijn is er begrip voor hun actie. De vervoersmaatschappij roept de bevoegde overheden ook op om de situatie snel structureel aan te pakken.

Welke lijnen stoppen niet meer aan het Noordstation?

Concreet gaat het om de bussen van de lijnen 126, 127, 128, 129, 212, 213, 214, 230, 231, 232, 240, 241, 242, 243, 245, 250, 251, 260, 270, 271, 272, 318, 351, 355, 358, 410, 460, 461, 470, 532. Zij houden halt aan het Rogierplein.

Lijn 471 zal achter het Noordstation stoppen, ter hoogte van het Solvayplein.

(Lees verder onder de foto)

Ook MIVB verplaatst bushaltes aan Brussel-Noord

Net als De Lijn gaat ook de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB bushaltes aan het Noordstation tijdelijk verplaatsen vanwege de gevaarlijke en onhygiënische omstandigheden rond het station, die te maken hebben met de groep transmigranten die er verblijft. Dat meldt woordvoerster An Van hamme.

"Vanaf dinsdag stopt bus 61 op het Noordplein, terwijl bus 20 aan de Simon Bolivarlaan stopt, rechtover de grote trap", klinkt het.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen