AFP or licensors

Erdogan krijgt zijn zin: verloren verkiezingen in Istanbul moeten worden overgedaan

In Turkije heeft de kiescommissie beslist dat de gemeenteraadsverkiezingen in de grootstad Istanbul moeten worden overgedaan. De islamistische partij AKP van president Tayyip Erdogan had die verkiezingen verloren, maar diende een klacht in wegens "geknoei". De kiescommissie geeft de AKP nu gelijk.

De recente gemeenteraadsverkiezingen waren een klap voor de AKP van president Recep Tayyip Erdogan. Die verloor de verkiezingen in de meeste grote steden zoals de hoofdstad Ankara, de havenstad Izmir, maar ook in de economische hoofdstad Istanbul, nochtans een bolwerk van Erdogan en de stad waar hij eerder ook nog burgemeester was.

De AKP van Erdogan legde zich daar niet bij neer en diende een klacht in bij de kiescommissie wegens "onregelmatigheden". Het zag er aanvankelijk niet naar uit dat de klacht van de AKP het zou halen, maar vanavond meldt het persbureau Anadolu dat de kiescommissie nu toch beslist heeft dat er nieuwe verkiezingen moeten komen in Istanbul.

De AKP reageert uiteraard tevreden en zegt dat de nieuwe verkiezingen in de stad zullen plaatsvinden op 23 juni. 

Dit is niet democratisch en niet wettelijk, maar pure dictatuur

Vicevoorzitter Onursal Adiguzel van de seculiere Republikeinse oppositiepartij CHP.

De oppositie reageert woedend op de beslissing. "Een systeem dat de wil van het volk negeert en de wet aan zijn laars lapt, is niet democratisch en niet wettelijk. Dit is pure dictatuur", tweet Onursal Adiguzel, de vicevoorzitter van de Republikeinse partij CHP, die de verkiezingen in Istanbul gewonnen heeft. 

Die CHP is de voortzetting van de seculiere traditie van de eerste president Mustafa Kemal Atatürk en dus per definitie de grote rivaal van de islamistische AKP van Erdogan. 

De Turkse lira is intussen opnieuw fors in waarde gedaald na het bekendmaking van de beslissing van de kiescommissie. Beleggers vrezen voor politieke instabiliteit en onrust.

Meest gelezen