Videospeler inladen...

"Gevallen van schurft in het Noordstation, maar kans dat chauffeur besmet kan raken is heel klein"

Na De Lijn heeft nu ook de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB beslist om voorlopig het Noordstation niet meer te bedienen. Zondag meldde de ngo Dokters van de Wereld dat er geen uitbraak van schurft of tuberculose is in het Noordstation. Dokter Ri De Ridder van Dokters van de Wereld meldt in "Terzake" dat er wel degelijk individuele gevallen van schurft en tuberculose vastgesteld worden. "Maar de kans op besmetting voor reizigers of chauffeurs is heel klein", aldus De Ridder. 

Het voorbije weekend kondigde De Lijn aan niet langer het Brusselse Noordstation te bedienen tot er een structurele oplossing is gevonden voor de transmigranten die er verblijven. De chauffeurs klagen de onhygiënische en onaangename omstandigheden in en rond het station aan.

Gisteren werd door verschillende diensten ontkend dat er een uitbraak van schurft of tuberculose is bij de transmigranten. Dokter Ri De Ridder meldt in "Terzake" dat er wel degelijk individuele gevallen van tuberculose en schurft worden vastgesteld.

"Er zijn gevallen van tuberculose en schurft in het Noordstation. We hebben daar precieze cijfers over omdat we dat opvolgen in onze humanitaire hub in het Noordstation. Er zijn maandelijks een tiental diagnoses van schurft. Vorig jaar was dat zelfs iets meer. We hebben onze equipes daarop getraind om snel de diagnose te kunnen stellen en de behandeling kunnen opstarten", zegt dokter De Ridder.

Gevaar voor besmetting zit binnen de groep zelf

"Als arts begrijp ik dat men ongerust is, maar het gevaar voor besmetting zit binnen de groep zelf. Voor schurft moet men contact van huid tot huid hebben of contact hebben met beddengoed. Voor tuberculose gebeurt de overdracht in besloten slecht verluchte ruimten door speekseloverdracht. De kans dat een reiziger of een chauffeur zou besmet raken in het station is heel klein", zegt De Ridder.

Bekijk het gesprek met Ri De Ridder en Marcel Conters van ACOD De Lijn uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk de reportage over de toestand in het Noordstation uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Béatrice Delvaux (Le Soir) in "De afspraak": "Dit is geen Brussels probleem, dit is een probleem van iedereen":

Videospeler inladen...

Meest gelezen