Videospeler inladen...

Meghan Markle bevalt van een zoontje, prins Harry apetrots: "It was amazing!"

De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle hebben vanochtend hun eerste kindje verwelkomd: een zoontje van ruim 3,2 kilogram. Dat heeft het koppel bekendgemaakt op zijn Instagram-account. De kersverse en apetrotse vader sprak ook kort de Britse en internationale pers toe. "Ik ben ontzettend trots op mijn vrouw. Het was fantastisch!" Het kindje is zevende in lijn voor de Britse troonopvolging.

Het jongetje werd vanochtend geboren en moeder en kind stellen het prima, luidt het. Meer details volgen nog de komende dagen. Het is te zeggen: hoe het kindje heet en waar hij werd geboren. Dat is nu nog gissen: beviel de hertogin van Sussex thuis in Frogmore Cottage op het Windsor-domein of in een ziekenhuis in de buurt? Ook wordt binnen twee dagen één foto (of meerdere foto's) vrijgegeven. Het koppel liet op voorhand weten eerst even met de familie te willen genieten. Meghans moeder Doria Ragland is vanuit de VS overgevlogen om haar dochter bij te staan.

Prins Harry woonde de geboorte bij en liet aan de pers weten dat hij ontzettend trots is op zijn vrouw en dat het een "amazing" (fantastische)  ervaring was. Hij verklapte ook dat de baby eigenlijk "een beetje overtijd was" en dat ze daardoor al even over een naam konden nadenken. "Dat is de volgende stap", klinkt het wat later vaag. Wat erop wijst dat ze er nog niet helemaal uit zijn over een definitieve voornaam. Naar koninklijke Britse traditie zal het jongetje wellicht ook meerdere namen krijgen (drie of vier). 

Bekijk de mededeling van prins Harry over de geboorte van zijn zoon hier:

Videospeler inladen...

Prins Harry zal de baby pas over enkele dagen laten zien

Lia van Bekhoven

"De baby van prins Harry en Meghan Markle is ergens in de vroege ochtend geboren", zegt Lia Van Beckhoven. "In tegenstelling tot Kate Middleton zal Meghan Markle haar baby niet tonen enkele uren na de bevalling. Harry zei dat ze de baby pas over enkele dagen zullen laten zien."

Beluister het gesprek met Lia van Bekhoven over de geboorte van de baby uit "De wereld vandaag" hier:

Een onofficiële belleman klimt voor Windsor Castle op een bankje en maakt het nieuws van de geboorte bekend:

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Nee, niet automatisch een prinsje

De baby van Harry en Meghan zal niet automatisch de titel van prins krijgen, of HRH (His Royal Highness). De titel van prins en prinses is in het Verenigd Koninkrijk vastgelegd via de zogenoemde Letters Patent uit 1917 en is voorbehouden aan bepaalde afstammelingen, zijnde: 

1)  De kinderen van de heersende koning of koningin. Queen Elizabeth heeft vier kinderen: dus prins Charles, Andrew en Edward, en prinses Anne.

2) De kinderen van de zonen van de heersende koning of koningin: prins William en Harry, prinses Beatrice en Eugenie.

3) En tot slot de oudste zoon van de oudste zoon van de prins van Wales (dat is kroonprins Charles): prins George (foto onder).

Maar... er zijn uitzonderingen

Toch werden er in het verleden al uitzonderingen gemaakt. Zo zijn het zusje en broertje van prins George ook prinses (Charlotte) en prins (Louis). In december 2012, voor het geslacht van het eerste kindje van prins William en Catherine "Kate" Middleton bekend was, creëerde de Queen via een Letters Patent prinselijke titels voor álle kinderen van haar kleinzoon-troonopvolger. Het was immers niet zeker of het eerste kind van William en Kate een jongetje zou zijn.

Daarmee werd de gênante situatie vermeden dat een meisje als eerstgeborene geen prinsessentitel kreeg, maar wel ooit de toekomstige koningin zou worden. Ook de twee kinderen van de Queens jongste zoon, prins Edward zijn uitzonderlijk géén prins of prinses. In samenspraak met de Queen is de 15-jarige Louise een “lady” en broer James is “viscount (burggraaf, n.v.d.r.) Severn”, wellicht om de druk weg te nemen die bij royale titels hoort.

Wat wordt de titel van baby Sussex, zoals de ouders hem eerder al noemden op Instagram, dan wel? Voor een jongen wordt het hoogstwaarschijnlijk “earl” (graaf, n.v.d.r.). Als earl kan dat zelfs de “earl van Dumbarton” worden, naar een van de veel minder bekende titels van vader prins Harry. Maar: de Queen kan ook nog altijd een totaal andere titel aan de nieuwste telg verlenen. Afwachten.

Lady Louise in het midden en links haar broer James, viscount Severn.
WPA Rota

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen