foto mandiner.hu

John Lukacs overleden, gezaghebbend Amerikaans historicus, hij was 95

John Lukacs, een van de bevoorrechte getuigen van de vorige eeuw, is overleden; hij werd 95. Lukacs maakte zich grote zorgen over de toekomst van de westerse democratie. Hij schreef bestsellers over Churchill, die hij de grootste man van de 20e eeuw noemde, en Hitler. Hij toonde zich pessimistisch over de politieke cultuur in Europa en de Verenigde Staten. Hij stierf aan een hartaanval in Phoenixville, Pennsylvania.  

Hij heette Lukács János Albert bij zijn geboorte in de Hongaarse hoofdstad Boedapest in 1924. Zijn vader was katholiek, zijn moeder joods. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verrichtte hij dwangarbeid in een nazikamp voor joodse bekeerlingen. Toen in Hongarije in 1946 een stalinistisch regime aan de macht kwam, vluchtte Lukács naar de Verenigde Staten. 

Weg met populisme

In de VS bouwde Lukacs een bloeiende carrière uit als historicus. Hoewel hij gevlucht was uit het Oostblok, had hij felle kritiek op senator Joseph McCarthy, die een ware heksenjacht organiseerde tegen communisten. 

Voor Lukacs is het populisme niet nieuw, het vormde al de basis voor totalitaire systemen als het nazisme en het bolsjewisme. Populisme maakt kwetsbaar voor demagogie, omdat het kennis en geschiedenis vervangt door propaganda en infotainment. 

"Ik ben een reactionair!"

Dat maakt van John Lukacs zeker geen denker van de linkerzijde. Hij was erg tegen abortus, pornografie, klonen en permissiviteit. Dat alles vond hij decadent en verdorven.  

Lukacs publiceerde bestsellers over Hitler, Roosevelt en Stalin, en vooral over Churchill, die hij mateloos bewonderde. Zijn laatste boek "The future of history" verscheen 8 jaar geleden. Daarin ontvouwt hij een erg pessimistisch beeld van de toekomst van de mensheid... In 2014 was zijn "Een korte geschiedenis van de 20ste eeuw" bij ons vrij populair. John Lukacs slaagde er altijd in zijn uitgebreide kennis en vaak originele zelfs controversiële ideeën in een heldere taal en mooie stijl om te zetten.  

Meest gelezen