Videospeler inladen...

André Gyselbrecht krijgt in beroep 21 jaar cel op kasteelmoordproces, dat is 6 jaar minder dan in eerste aanleg 

André Gyselbrecht is in beroep veroordeeld tot 21 jaar cel op het zogenoemde kasteelmoordproces. Dat is 6 jaar minder dan in eerste aanleg. Volgens het arrest werd de redelijke termijn overschreden. In totaal krijgen drie van de vier daders een lichtere straf in beroep.

In eerste aanleg hadden André Gyselbrecht en Evert d.C. elk 27 jaar cel gekregen, de ene als opdrachtgever voor de moord op Stijn Saelens, de andere omdat hij de moordenaars ingehuurd had. Pierre Serry kreeg 21 jaar omdat hij de rol van tussenpersoon vervulde. Roy L., ten slotte, kreeg 15 jaar, hij zou de moord (mee) uitgevoerd hebben.  

Maar Gyselbrecht en d.C. gingen in beroep tegen hun straf, net als het parket, dat beroep tegen de vier aantekende. Dat betekende dat het proces helemaal moest worden overgedaan voor het hof van beroep in Gent. De beroepsrechter benadrukte dat hij dit proces geen 13 maanden wilde laten aanslepen, zoals dat in eerste aanleg wel het geval was. 

Daar is hij in geslaagd. Anderhalve maand na de start van het proces, is er een arrest. André Gyselbrecht, die bekende dat hij opdracht gaf om zijn schoonzoon Stijn Saelens te vermoorden, krijgt uiteindelijk 21 jaar cel ofwel 6 jaar minder dan in eerste aanleg. "Geconfronteerd met de probleemsituatie in het gezin van zijn dochter, is hij zijn taak als vader, raadgever en klankbord te buiten gegaan. André Gyselbrecht heeft bij zijn beslissing nooit stilgestaan bij de impact op het leven van zijn dochter en de kleinkinderen. Hij had nochtans de tijd om zijn plan on hold te zetten en op te bergen", benadrukte de voorzitter. Volgens het hof werd de redelijke termijn wel overschreden door de vele vertragingen in het onderzoek. Daarom kreeg hij de maximumstraf niet.  

André Gyselbrecht heeft bij zijn beslissing nooit stilgestaan bij de impact op het leven van zijn dochter en de kleinkinderen

Voorzitter

De advocaat van Gyselbrecht is tevreden: "Ik denk dat er recht gesproken is. Men heeft een ander feitenrelaas gegeven. Men heeft erkend dat er sprake is van incest. Men heeft hem getypeerd als de bezorgde grootvader die terecht angstig was. Ik kan ermee leven. Er is een zware straf uitgesproken, maar er is correct geoordeeld."

Ook Evert d.C. en Pierre Serry krijgen een strafvermindering, d.C. krijgt uiteindelijk 20 jaar cel, Serry 19 jaar cel. Roy L. behoudt zijn straf van 15 jaar. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen