Videospeler inladen...

Michael Cohen, ex-advocaat van Donald Trump, begint celstraf, maar niet zonder uithaal naar de president

De voormalige advocaat van president Trump heeft zich vanmiddag gemeld aan de gevangenis waar hij een celstraf van drie jaar zal uitzitten. Cohen zegt dat hij nog veel weet over Trump en dat hij dat ook wil vertellen.

"Ik hoop dat als ik terug naar mijn familie kan gaan, dit een land zal zijn zonder racisme, onrechtvaardigheid en leugens aan de top. Er is nog veel dat niet verteld is en ik kijk uit naar de dag dat ik de waarheid met u kan delen", zo sprak Cohen de journalisten toe aan de gevangenispoort.

Michael Cohen heeft zich vanavond gemeld aan de gevangenis van Otisville, iets meer dan honderd kilometer ten noorden van de stad New York. Daar zal hij een gevangenisstraf van drie jaar uitzitten. Eerder, op zijn proces, had Cohen toegegeven dat hij zwijggeld had betaald aan twee vrouwen die seksuele relaties gehad zouden hebben met Donald Trump. Ook gaf hij toe dat hij tegen het Congres gelogen had over zakenprojecten van Trump in Rusland toen hij nog presidentskandidaat was. 

Cohen werkte tien jaar voor toen nog zakenman Donald Trump en beweerde toen dat hij "een kogel voor hem zou opvangen". Kort nadat de speciaal onderzoeker naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen Robert Mueller Cohen echter in het vizier had gekregen, begon de advocaat mee te werken met het onderzoek. Daarom krijgt hij nu strafvermindering.

Cohen noemt Trump nu "een bedrieger". Volgens een woordvoerder staat hij nog altijd ter beschikking van het gerecht of het Congres en is hij bereid om te vertellen "waarom Trump een gevaar is voor onze grondwet, onze vrijheden en de fundamentele waarden van onze natie". Cohen kan overigens nog meer strafvermindering krijgen als hij goed gedrag vertoont in de gevangenis. 

President Trump ontkent overigens dat hij de twee vrouwen zwijggeld zou hebben betaald en noemt zijn vroegere advocaat "een fraudeur en een leugenaar".  

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen