Videospeler inladen...

De Europese Unie in miniatuurvorm: Mini-Europa blaast 30 kaarsjes uit

In 1989 opende Mini-Europa op de Heizelvlakte, als onderdeel van Bruparck. Het trekt jaarlijks zo'n 350.000 bezoekers aan, waarvan ongeveer de helft uit het buitenland. Ondertussen bestaat het al 30 jaar, maar volgens CEO Thierry Meeùs betekent dat nog lang niet het einde. 

Op de Heizelvlakte in Brussel stond vroeger het Meli-Park, een pretpark in het thema van bijen. Nadat het werd opgedoekt bouwde Eddy Meeùs, de man achter de Walibi-pretparken, er Mini-Europa: een park met maquettes van bekende bouwwerken uit heel Europa. Later nam zijn zoon Thierry Meeùs, die vandaag nog steeds CEO is, het over.

Het attractiepark maakte samen met Océade (dat ook in handen was van de familie Meeùs) en Kinepolis deel uit van Bruparck. Het werd uitgebreid met restaurants en cafés voor de bezoekers, Bruparck Village.

Kleine gebouwen, grote bedragen

Mini-Europa klokt per jaar af op zo'n 350.000 bezoekers. Ook veel buitenlandse toeristen komen de talrijke maquettes bezichtigen. In het park staan miniatuurversies van onder meer het Atomium, de Big Ben en de arena van Sevilla. Alle 28 landen van de Europese Unie zijn ondertussen vertegenwoordigd in het park. Even ontstond er lichte paniek over de nakende brexit, zegt CEO Thierry Meeùs: "We hadden de maquette van het Parlement van het Verenigd Koninkrijk net gerenoveerd, wat 150.000 euro kostte. Maar we hebben beslist dat ze sowieso blijft staan, ook na een brexit. Al zullen we er dan waarschijnlijk een bordje met "You are leaving the EU" bij plaatsen". 

Na de brexit zullen we bij de maquette van het Verenigd Koninkrijk een mini-bordje zetten.

Thierry Meeùs, CEO van Mini-Europa

De miniatuurmodellen zijn allemaal gemaakt op een schaal van 1:25 (zo is de Eiffeltoren bijvoorbeeld 13 meter hoog) en zijn redelijk prijzig. De duurste is die van de Grote Markt van Brussel, met een kostprijs van 375.000 euro. Naast geld kruipt er ook veel tijd in het maken en renoveren van de maquettes, animaties en poppetjes. 

"Bruparck" out, "NEO" in

Verschillende horeca-uitbaters op de site gingen failliet, en dus werd in 2017 besloten om Bruparck Village af te breken. Er moest plaats geruimd worden voor het NEO-project, een initiatief van Brussels Expo. Na het verdwijnen van de "spookstad" viel ook het doek over waterpretpark Océade. In 2018 sloot het definitief zijn deuren en werd het in zijn geheel verkocht aan een Roemeense firma. 

Stad Brussel, eigenaar van de Heizel-site, wil er een nieuwe wijk bouwen met onder meer woningen, kinderdagverblijven, kantoorruimtes en een shoppingcenter. Er zal ook plaats zijn voor entertainment, en in dat kader mogen zowel Kinepolis als Mini-Europa op hun locatie blijven. Wel zal het park een grondige make-over ondergaan, zegt Meeùs: "Er komt een nieuw ingangsgebouw en restaurant. Daarnaast zullen we inzetten op meer animaties bij de maquettes en de pedagogische meerwaarde. We willen echt dat ons park het erfgoed van Europa laat zien. Na 30 jaar zijn we nog lang niet uitverteld."

Ons park laat het erfgoed van Europa zien.

Thierry Meeùs, CEO van Mini-Europa
Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportage van ons jeugdjournaal "Karrewiet":

Videospeler inladen...

Meest gelezen