Onbekenden leggen dode schapen op schietterrein van Helchteren

In maart zijn op en rond het schietterrein van Helchteren dode schapen gelegd, wellicht als lokaas voor de wolven Naya en August. Het was in de periode dat er in de buurt van het schietterrein verschillende schapen en alpaca's doodgebeten zijn door de wolven. Maar er zijn geen aanwijzingen dat iemand de wolven wilde vergiftigen.

Het eerste schaap lag begin maart op het schietterrein en is opgeruimd door de boswachter. Enkele weken later is er een tweede schaap in een bos van een privé-eigenaar gelegd, vlak naast het schietterrein. "Ik heb het toevallig ontdekt, toen ik een omgewaaide boom aan het afzagen was", vertelt Martin Vanderlocht. De boseigenaar verwittigde Johan Schouteden, de herder die zijn kudde op het schietterrein laat grazen, maar het schaap was niet van hem. "Het was een ooi van een jaar of drie. Je zag goed genoeg dat dat hier niet gestorven is. Het was hier neergelegd. Maar wie rijdt er nu in zijn auto rond met een dood schaap?" 

Vreemde zaak

Verschillende bronnen bij de politie en het Agentschap voor Natuur en Bos zeggen dat het schaap van een herder was, die met zijn kudde nooit op het schietterrein komt. Het zou gaan om een schaap dat overleden was, en bij de herder gestolen is toen hij het had klaargelegd voor het vilbeluik Rendac. 

Geen gif

De politie heeft het kadaver van het tweede schaap onderzocht maar er zijn geen sporen van gif teruggevonden, vertelt Marleen Smeyers van de politiezone CARMA. "Het schaap is een natuurlijke dood gestorven, het had te veel eikels gegeten." De dader wilde de wolven dus niet doden. De politie heeft de dader tot nu toe niet kunnen vinden.

Voederen

Maar waarom legt iemand dode schapen klaar in het gebied? Mogelijk was het de bedoeling de wolven te voederen. Dat is echt geen goed idee, waarschuwt wolvenexpert Jan Loos: "In Duitsland hebben militairen jonge wolven vlees gevoederd. Maar toen die wolven ouder werden, kwamen ze daardoor naar auto's toe omdat ze hoopten op een biefstuk. Ze kwamen te veel naar mensen toe en daarom hebben ze die wolven moeten afschieten. Dus het is dom om zoiets te doen." 

Meest gelezen