Brussels minister Smet (SP.A) wijst naar federale regering voor oplossing Noordstation: "Erfenis van N-VA opkuisen"  

Het Brussels Gewest is niet bevoegd om de problemen aan het Station Brussel-Noord aan te pakken. Dat zegt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) in "De ochtend". Hij wijst naar de federale regering en vraagt aan minister Maggie De Block (Open VLD) om zo snel mogelijk een onthaalcentrum op te richten waar de migranten naar de juiste procedure worden begeleid. Maar De Block ziet zo'n onthaal niet zitten. 

Aan het station verzamelen elke avond honderden transmigranten en daklozen. Dat leidt tot onhygiënische situaties, en sommigen vrezen dat er op termijn ziektes kunnen uitbreken. De buschauffeurs van De Lijn hebben er alleszins genoeg van. Sinds vandaag kunnen mensen niet meer opstappen aan het station. Reizigers moeten daarvoor naar het Rogierplein gaan, enkele honderden meters verderop. 

Al een jaar wordt het probleem aangekaart, maar een politieke oplossing kwam er nog niet. Gisteren wees Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) naar het Brussels Gewest. "We roepen de gewestregering op om samen met ons op te treden op korte termijn", zei Weyts. Maar volgens de burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DéFI) is het gewest niet bevoegd omdat het gaat over mensen die illegaal in ons land verblijven. 

Onthaalcentrum

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) treedt hem daarin bij. Het is aan de federale regering, en dan vooral aan minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) om in te grijpen, vindt Smet: "Wat nodig is, is een onthaalcentrum. Telkens als mensen aankomen in het Noordstation, moeten ze naar dat centrum gebracht worden. Dan is het heel simpel: ofwel komen ze in de asielprocedure terecht, ofwel moeten ze het land verlaten, desnoods gedwongen." 

Een gelijkaardige oproep deed Clerfayt gisteren in "De zevende dag". Er kwam ook al reactie uit de federale regering, van minister Denis Ducarme (MR). Hij noemde zo'n centrum een "valse goede oplossing", omdat het zou leiden tot een "aanzuigeffect" richting Brussel. 

Telkens als mensen aankomen in het Noordstation, moeten ze naar een centrum gebracht worden. Dan is het heel simpel: ofwel komen ze in de asielprocedure terecht, ofwel moeten ze het land verlaten, desnoods gedwongen

Pascal Smet, Brussels minister van Mobiliteit (SP.A)

De Block: "Geen goede oplossing"

Maar De Block ziet zo'n onthaalcentrum niet zitten. "Ik kan geen onthaalcentrum openen voor mensen die geen asiel aanvragen", zegt de minister. "Ik vind dat er andere pistes moeten bewandeld worden." Wel zegt de minister dat ze aan "échte oplossingen" werkt. "We willen niet zoals vorige keer nog voor een aanzuigeffect zorgen. Daardoor hebben we nu 250 transmigranten in plaats van 100." 

De Brusselse N-VA vindt dan weer dat de Gewestregering er zich te makkelijk vanaf maakt. De partij wijst erop dat de Brusselse regering weldegelijk voor bepaalde aspecten bevoegd is. Zo zou de Brusselse regering de toestroom door voedselbedeling in stand houden, en de bushalte aan het station te weinig onderhouden: 

Bekijk hier het volledige interview met Pascal Smet in "De ochtend" op Radio 1: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen