Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Puigdemont mag dan toch kandidaat zijn voor de Europese verkiezingen

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont mag dan toch op een Europese kieslijst staan op 26 mei. De Spaanse kiescommissie had zijn kandidatuur verboden, maar Puigdemont ging in beroep en krijgt nu groen licht.

Carles Puigdemont verblijft in ons land, omdat het gerecht in Spanje hem wil vervolgen voor zijn aandeel in de organisatie van een referendum over Catalaanse onafhankelijkheid. Puigdemont is kandidaat voor de Catalaanse separatistische lijst Lliures per Europa (Vrij voor Europa). Ook twee ex-ministers uit zijn regering zijn kandidaat voor die lijst: Toni Comín, die net als Puigdemont in België woont, en Clara Ponsatí, die in Schotland woont.

Maar de Spaanse conservatieve partijen Partido Popular en Ciudadanos dienden een klacht in tegen de kandidatuur van de drie. Ze voerden aan dat ze geen inwoners van Spanje waren, en dus geen kandidaat konden zijn op een Spaanse lijst. De kiescommissie gaf hen gelijk en verbood de drie om kandidaat te zijn. Maar Puigdemont, Comín en Ponsatí gingen in beroep.

Verkozen in het Spaanse parlement

Het Spaanse Hooggerechtshof oordeelde gisteren dat er geen probleem was met de kandidatuur, aangezien de drie niet veroordeeld zijn. Maar het hof liet de ultieme beslissing aan een administratieve rechtbank in Madrid. Die oordeelde vandaag dat de drie wel degelijk kandidaat mogen zijn. Maar de conservatieve Partido Popular gaat nu nog verzet aantekenen bij het Grondwettelijk Hof.

Verschillende andere Catalaanse leiders die in Spanje zijn gebleven, worden in Madrid vervolgd voor hun aandeel in het omstreden Catalaanse referendum. Vijf van hen zijn op 28 april verkozen bij de parlements­verkiezingen in Spanje.

Meest gelezen