Forges de Clabecq, Veerle Verheylewegen

Renteloze lening tot 7.000 euro voor kunst uit Vlaanderen of Brussel

"Kunst Aan Zet" is de naam van de renteloze lening om hedendaagse kunst van Vlaamse en Brusselse kunstenaars aan te kopen. Het is een initiatief van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD). Het initiatief moet een duurzame economische groei in de beeldende en toegepaste kunsten mogelijk maken, en de positie van kunstenaars en ontwerpers versterken. Het project gaat in september van start.   

Met de renteloze kunstlening zal het publiek een werk kunnen aankopen van een kunstenaar of ontwerper die in Vlaanderen of Brussel woont en werkt. De lening van maximaal 7.000 euro moet in 2 jaar tijd afbetaald worden.  In Nederland en Groot-Brittannië bestaat die regeling al en daar volgde een forse stijging in de verkoop van kunst en designstukken. 

Een assemblage van Jan Verschueren

Kunst kan spotgoedkoop

"Over de prijzen van hedendaagse kunst bestaan veel vooroordelen", zegt Sven Gatz.  Voor enkele honderden euro's kan je al een interessante editie van een grote naam of een uniek kunstwerk van een jonge kunstenaar aankopen. Het is vooral in de eerste jaren van hun loopbaan dat kunstenaars en ontwerpers een onzeker inkomen hebben. "'Kunst aan Zet'' moet kunstenaars de kans geven op een leefbare kunstpraktijk.

''Kunst Aan Zet'' is een samenwerking van 'Kunst in Huis vzw' die instaat voor de coördinatie en promotie, ''Hefboom cvba'', die de lening verstrekt, en het Departement Cultuur. 

Een kunstwerk kopen moet voor iedereen mogelijk zijn, ook al ben je geen kenner en beschik je niet over een groot budget. 

Sven Gatz
Belga

Meest gelezen