foto De Groene Amsterdammer

Rob van Essen wint Libris Literatuur Prijs 2019 met "De goede zoon"

De 56-jarige Rob van Essen heeft 10 jaar na zijn vorige nominatie de 50.000 euro van de Libris Prijs beet, de meest lucratieve literaire trofee van de Nederlandse taal. Ook de 5 andere genomineerden gaan niet met lege handen naar huis. "De goede zoon" is een bizarre avontuurlijke roman, een amalgaam van elementen en genres.  

Rob van Essen is in elk geval een verrassende winnaar.  "De goede zoon", een zogenoemd moederboek en tegelijk een absurde science fiction-roman,  speelt in een tijd van zelfrijdende auto's die robotten met psychologisch en sexuologisch talent en computers op wielen blijken te zijn, waarmee de inzittenden kunnen communiceren. In "De goede zoon" haalt een 60-jarige man aan het stuur herinneringen op aan zijn net overleden moeder. Het boek zit vol bizarre humor en schrijnende situaties. 

Videospeler inladen...

Demente science-fiction

In zijn dankwoord zei Van Essen dat hij na de aftakeling van zijn eigen moeder niet anders kon dan deze roman te schrijven. De bejaarde vrouw gleed weg uit de werkelijkheid, maar werd omgekeerd evenredig gelukkiger.

Van Essen pakte dit thema niet sentimenteel aan, maar met veel vervreemdende en schrijnende situaties, met flauwe grappen en absurde humor, maar ook met een dosis authentieke tristesse.  Rob van Essen debuteerde in 1996 als romancier. 

Winnaars en verliezers.

De gedoodverfde favoriet "Grand Hotel Europa" van Ilja Leonard Pfeiffer heeft het dus niet gehaald. Johan de Boose was de enige Vlaamse genomineerde met "Het vloekhout",  het verhaal van een splinter van het kruis van Jezus. Het verhaal begint op het ogenblik dat het stuk hout nog een tak van een olijfboom is en gaat via de kruisiging naar keizer Nero, Darwin, Malevitsj, Stalin tot het heden. Er was een Vlaams jurylid: Sigrid Bousset.

In het verleden wonnen Harry Mulisch, Hugo Claus, Dimitri Verhulst en Bernard Dewulf de Libris.  De laatste winnaars waren Murat Isik met "Wees onzichtbaar" en "De tolk van Java" van Alfred Birney. 

Meest gelezen