Videospeler inladen...

Sultan van Brunei heeft doodstraf voor homoseksualiteit voorlopig uitgesteld

De sultan van Brunei heeft, na internationale druk, de invoering van de doodstraf voor een aantal zaken voorlopig uitgesteld. Begin vorige maand werden in de Zuidoost-Aziatische oliestaat zeer strenge straffen van kracht voor homoseksualiteit, verkrachting en overspel. Wie betrapt werd, riskeerde de doodstraf door steniging.

Brunei is een kleine oliestaat op de noordkust van het eiland Borneo, met strakke hand geleid door sultan Hassanal Bolkiah. Op 3 april werden nieuwe strenge straffen van kracht, geïnspireerd op de sharia, de strenge islamitische wetgeving die het land in 2014 al invoerde.

Op homoseksualiteit, verkrachting en overspel zou voortaan de doodstraf door steniging staan. Daar kwam internationaal heel veel protest op, zowel van ngo's als staatshoofden en regeringsleiders. Acteur George Clooney riep op tot een boycot van negen internationale luxehotels die in handen zijn van de sultan van Brunei.

Sinds 1957 zijn in Brunei geen executies meer uitgevoerd, ook al staat het als mogelijke straf voor bepaalde misdrijven in de strafwetboeken. In een toespraak heeft sultan Bolkiah gisteren laten weten dat het moratorium voor de doodstraf ook zal gelden voor de nieuwe strafwet. Met andere woorden, dat homoseksualiteit niet bestraft zal worden met de doodstraf.

"Ik ben mij ervan bewust dat er heel wat vragen en misverstanden bestaan over de toepassing van de nieuwe wetgeving", zei de sultan in een toespraak. Hoewel de doodstraf opgeschort wordt, verdedigde hij de nieuwe strafwet wel. "De waarde ervan zal later nog duidelijk worden."

Hij deed de aankondiging aan de vooravond van de start van de ramadan, de vastenmaand voor moslims. Het was de eerste keer dat de sultan, die het land met ijzeren hand leidt, in het openbaar sprak over de nieuwe wetten.

Videospeler inladen...

Meest gelezen