Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Vandaag begint de ramadan, maar niet overal. Hoe komt dat?

Voor de meeste moslims begint vandaag de ramadan, de jaarlijkse vastenmaand waarin moslims tussen zonsopgang en -ondergang niet mogen eten, drinken, roken of seksuele betrekkingen hebben. De ramadan valt gelijk met de negende maand van de islamitische kalender, maar start en eindigt niet voor iedereen op hetzelfde ogenblik. Hoe komt dat precies?

Het begin en het einde van de ramadan worden bepaald door nieuwe maan: de start van een nieuwe maand. Volgens de traditie moet de nieuwe maansikkel echt gezien worden om de ramadan officieel in te luiden. Dat gebeurt met telescopen door verschillende beëdigde functionarissen. Aangezien de maan niet overal op hetzelfde moment te zien is, kan ook het begin van de ramadan verschillen tussen landen.

Universeel wordt de waarneming van Saudi-Arabië gevolgd, het land waar de heilige stad Mekka ligt en waar de islam ontstaan is. De meeste moslims die in Europese landen wonen, volgen die datum. Ook in België heeft de Moslimexecutieve beslist om de ramadan vandaag van start te laten gaan.

In de Maghrebijnse landen, zoals Marokko, Tunesië en Algerije, worden de eigen waarnemingen gevolgd. Zo komt het dat de ramadan in Marokko, Iran en Pakistan bijvoorbeeld dit jaar pas morgen begint. De maan was er zondagavond niet zichtbaar.

Ook het einde van de ramadan hangt af van waarnemingen. Wordt de maan 29 dagen na het begin van de ramadan niet gezien, dan valt het einde pas een dag later. De ramadan duurt nooit langer dan 30 dagen.

Andere methode in Turkije

Maar in Turkije doen ze het anders, zij gaan niet meer uit van de traditionele manier - kijken naar de hemel of je een flard van de maan kan zien - zij gebruiken een wetenschappelijke methode om het begin en einde van de ramadan te berekenen. Op basis daarvan wordt een kalender opgesteld en verspreid en zo weten Turken eigenlijk al jaren op voorhand wanneer de ramadan voor hen start en eindigt. 

Dit jaar valt de ramadan in Turkije toevallig samen met die van de meeste andere landen.

Meest gelezen