Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Klap voor Chinese beurzen, tikje voor  Amerikaanse en Europese beurzen nu Trump de handelsoorlog aanwakkert

Zowat overal ter wereld reageren de aandelenbeurzen negatief op de beslissing van VS-president Donald Trump om invoertarieven op bepaalde Chinese goederen te verdubbelen. Woensdag zou een Chinese delegatie in  Washington gaan praten om de handelsoorlog tussen de twee grootmachten te voorkomen.

Vanmorgen kregen de Aziatische beurzen en dan vooral de Chinese beurzen klappen na het dreigement van president Trump om de handelsoorlog aan te wakkeren. De sterindex van de beurs van Shanghai daalde met 5,58 procent en die in de zuidelijke stad Shenzhen zelfs met 7,38 procent. De Hang Seng-index in Hongkong beperkte het verlies tot 2,9 procent, in Singapore was dat 3 procent.

De meeste Europese beurzen gingen dan ook in het rood, maar daar zijn de verliezen kleiner. Euronext Parijs en Frankfurt sloten respectievelijk 1,18 procent en 1 procent lager. De Bel-20 verloor 0,9 procent en in Londen was er zelfs een bescheiden winst van 0,34 procent.

Inmiddels zijn de Amerikaanse beurzen ook met flinke verliezen geopend, maar dat werd geleidelijk afgezwakt. In New York beperkte de Dow Jones het verlies tot 0,20 procent en de Nasdaq tot 0,40 procent. (Lees verder onder de foto voor het hoe en waarom.)

De beurs van Euronext Parijs met de sterindex CAC40.

President Trump zette vorige vrijdag de komende handelsgesprekken een pad in de korf. Hij zei op Twitter dat de Verenigde Staten hun invoertarieven op bepaalde Chinese goederen zouden optrekken van 10 naar 25 procent. Zowat 5.000 andere goederen zoals textiel en chemische producten zouden ook opnieuw worden belast. Volgens Trump komt China enkele eerdere afspraken niet na.    

De economische adviseur van het Witte huis, Larry Kudlow, spreekt van een dreigement. "De president heeft de tarieven al eens verlaagd van 25 naar 10 procent. Dat zou wel eens een eindig verhaal kunnen zijn als de gesprekken op niets uitdraaien." (Lees verder onder de foto).

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Gesprekken in gevaar

De uitspraak van de Amerikaanse president lijkt de gesprekken van komende woensdag op de helling te zetten. Toch zegt de Chinese overheid nog altijd van plan te zijn om een delegatie van 100 deelnemers naar Washington te sturen, voor de eindfase van gesprekken die het handelsconflict tussen de twee grootmachten zouden moeten beëindigen. 

China "hoopt nog steeds dat het met de VS kan samenwerken om tot een win-winovereenkomst te komen", reageert het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. "Wat de volgende ronde van economische en handelsconsultaties betreft, zijn we nog steeds informatie aan het verzamelen over de situatie. Ik kan u zeggen dat het Chinese team zich klaarmaakt om naar de VS te gaan voor onderhandelingen", zegt een woordvoerder van het ministerie.

De invoertarieven waren de voorbije maanden een strijdpunt tussen de twee landen. China wil geen invoertarieven meer, de VS wil er enkele behouden, naar eigen zeggen om zeker te zijn dat China zich aan de afspraken zal houden.  

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China leidde vorig jaar tot een miljardenverlies in de economieën van beide landen. Het conflict trof verschillende sectoren: autobouwers, technologiebedrijven en vooral landbouw. Er was ook heel wat zijdelingse schade voor bedrijven in andere economische grootmachten zoals Duitsland en Japan. 

Oorlogsbodems naar de Zuid-Chinese Zee

President Trump dreigt niet alleen met nieuwe of verhoogde invoertarieven. Vanmorgen hebben de Verenigde Staten ook twee oorlogsbodems naar de omstreden Zuid-Chinese Zee gestuurd. 

"China drukt zijn sterke ongenoegen en resoluut verzet uit" tegen deze Amerikaanse marine-operatie, reageert het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking. "China roept de VS op een einde te maken aan dergelijke provocaties."

De Amerikaanse marine voert geregeld operaties uit ter bescherming van de "vrije scheepvaart" in de Zuid-Chinese Zee. China eist de soevereiniteit op van bijna alle eilanden en eilandjes in de omstreden zee en dat ten koste van de andere oeverstaten zoals Vietnam, de Filipijnen, Maleisië, Brunei en Indonesië.

Meest gelezen