Vroegere toplui van France Télécom (Orange) voor de rechter wegens golf van zelfdodingen bij personeel

In Parijs is het proces begonnen tegen het telecombedrijf Orange en een aantal voormalige toplui. Die moeten zich verantwoorden voor een golf van zelfdodingen onder personeel dat ze "geterroriseerd" zouden hebben. 

Het proces is gericht tegen Orange -zoals France Télécom nu heet- en tegen voormalig voorzitter Didier Lombard, gewezen HR-directeur Olivier Barberot en de vroegere vice-CEO Louis-Pierrre Wenes. Die pleiten alle drie onschuldig. Volgens een van hun advocaten konden ze niet weten wat er allemaal gebeurt met de meer dan 100.000 personeelsleden.

Volgens de aanklacht zouden de toplui tussen 2007 en 2010 erg zware druk hebben uitgeoefend op het personeel. Dat was na de overgang van een staatsmonopolie naar een privébedrijf. 

Werknemers van France Télécom genoten toen nog van hun ambtenarenstatuut waardoor ze moeilijk ontslagen konden worden. De top van het bedrijf zou de werkdruk enorm hoog gemaakt hebben in de hoop dat veel personeelsleden zelf ontslag zouden nemen. 

Velen deden dat, maar zeker 19 mensen hebben zichzelf gedood en 12 anderen hebben dat geprobeerd. Tientallen anderen kregen zware psychische problemen. Bovendien hebben zich nu 126 andere klagers ook burgerlijke partij gesteld op het proces.

Concreet zou de directie toen een bedrijfscultuur van buitensporige controles over de werknemers hebben geïnstalleerd, die demoraliserende en idiote taken hebben laten uitvoeren en bedreigd hebben. Het zou de bedoeling zijn geweest om 22.000 banen te schrappen, het merendeel door het wegpesten van personeel.

Als de beklaagden veroordeeld worden, riskeren ze een gevangenisstraf van een jaar en een boete van 15.000 euro.

Meest gelezen