VS sturen vliegdekschip en vloot bommenwerpers richting Iran om "agressie te ontraden"

Het vliegdekschip USS Abraham Lincoln met begeleidende vloot en een aantal strategische bommenwerpers zijn ter beschikking gesteld van het Amerikaanse commando in het Midden-Oosten. Dat is een duidelijke waarschuwing voor Iran.

"De Verenigde Staten sturen de USS Abraham Lincoln met een vloot destroyers en een eenheid bommenwerpers ter ondersteuning van US Central Command als een duidelijke boodschap aan het Iraanse regime dat elke aanval op de belangen van de VS of de bondgenoten ongenadig zal worden afgestraft," zo kondigde nationaal veiligheidsadviseur John Bolton de zet aan.

Central Command of CentCom is het Amerikaanse commando voor de regio in het Midden-Oosten (met de Perzische Golf) en Afghanistan. Volgens Bolton is de militaire opbouw een antwoord op "een aantal onrustwekkende zetten en waarschuwingen vanuit Iran".  

Over welke bedreigingen het precies gaat, zei Bolton niets, maar wellicht zal de vloot met het vliegdekschip Abraham Lincoln vanuit de Middellandse Zee naar de Rode Zee of mogelijk de Perzische Golf varen. Dat is niet zo uitzonderlijk in tijden van spanningen, maar het stationeren van strategische bommenwerpers zoals de B-1 "Lancer" is dat wel. 

Straat van Hormuz in het vizier

Dat wil nog niet zeggen dat er een oorlog op komst is; wel dat de spanningen tussen de VS en Iran verder stijgen. Onlangs had president Donald Trump de oliesancties tegen Iran verder verhoogd evenals de druk op derde landen om geen Iraanse olie meer te kopen. Tegelijk is de machtige Pasdaran (of Revolutionaire Wacht) in Iran op de lijst met terreurgroepen geplaatst. Die instelling is een zuil van het regime in Teheran.

Eerder had het Iraanse regime gezegd dat "als het geen olie meer kon uitvoeren, andere landen dat ook niet meer zouden kunnen". Dat slaat mogelijk op het afsluiten van de Straat van Hormuz, de smalle toegang tot de olierijke Perzische Golf langs waar olie vanuit Saudi-Arabië en andere Golfstaten vertrekt. 

Het openhouden van die zeestraat -en breder: de vrijheid van scheepvaart- is al eeuwen een rode draad voor de VS en voor de westerse landen. Als die overschreden wordt, dreigt er vrijwel zeker een conflict. Zo vergezocht is dat nog niet, eind de jaren 80 kwam het tot confrontaties tussen de VS en Iran in de Perzische Golf, waarbij Iraanse boorplatformen en schepen in brand werden geschoten en een passagiersvliegtuig van Iran Air al dan niet per ongeluk werd neergehaald door een Amerikaanse raket. 

Meest gelezen