Europese Spitzenkandidaten kruisen de degens op woensdag 15 mei: stel uw eigen vraag via #TellEurope

Volgende woensdag gaan de zes Spitzenkandidaten - de topkandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie - met elkaar in debat in het Europees Parlement in Brussel. Live volgen kan vanaf 21 uur via YouTube, vanaf 22u05 geeft VRT-journalist Lieven Verstraete tekst en uitleg op Canvas. Zelf een vraag stellen of een thema inzenden kan via Twitter, met #TellEurope.

Het is de tweede keer dat de European Broadcasting Union (EBU), het Europese samenwerkingsverband van openbare omroepen, kandidaten voor het volgende voorzitterschap van de Europese Commissie met elkaar in debat laat gaan. De eerste keer vond plaats in 2014, toen het systeem van de Spitzenkandidaten het licht zag. Eigenlijk beslissen de 28 staatshoofden en regeringsleiders wie de volgende Commissievoorzitter wordt. Het Europees Parlement wilde en kreeg meer inspraak in deze beslissing: het zou niet meer instemmen met een kandidaat die niet op voorhand voorgesteld was aan het grote publiek. Elke fractie stelde vanaf dan een eigen kandidaat-Commissievoorzitter voor. 

Tekenen op 15 mei alvast present: Nico Cué (Europees Links), Ska Keller (Groenen), Jan Zahradil (Alliantie van Conservatieven en Hervormers), Margrethe Vestager (Alliantie van Liberalen en Democraten), Manfred Weber (Europese Volkspartij) en ten slotte Frans Timmermans (Europese Socialisten). 

Een specifiek thema voor het debat is er nog niet: er wordt namelijk een oproep gedaan aan Europese burgers om zelf thema's voor te stellen. Via #TellEurope op Twitter kan iedereen die wil vragen stellen. Een aantal van die vragen wordt dan voorgelegd aan de Spitzenkandidaten. Ook tijdens het debat zelf kan het publiek mee discussiëren via sociale media.

Volg het debat op 15 mei hier, op Canvas volgt na het debat een talkshow waarin het debat zal geanalyseerd worden. Schrijf je hier in om de talkshow live bij te wonen. 

Meest gelezen