Academici dreigen met juridische stappen als woonbeleid niet verandert: "Aantal sociale woningen moet verdubbelen" 

42 academici en 28 organisaties vragen dat de volgende regering een ander woonbeleid voert. Het aantal sociale huurwoningen moet verdubbelen, vinden ze, en de prijzen op de private huurmarkt moeten omlaag. "Pak discriminatie aan met praktijktesten om een eerlijke toegang te garanderen", klinkt het ook. Gebeurt dat niet, dan overwegen ze een juridische procedure bij het Europees Sociaal Comité. 

In een open brief klagen 28 organisaties en 42 academici "de wooncrisis" in Vlaanderen aan. "240.000 private huurders komen eigenlijk in aanmerking voor een sociale huurwoning", klinkt het. En omdat die mensen te weinig geld hebben om een woning te betalen, komen ze terecht in "het onderste segment van de private huurmarkt". "Daar spelen grote problemen op het vlak van hoge huurprijzen, oplopende energiekosten, ondermaatse woonkwaliteit en onzekere huurcontracten", klinkt het. 

De ondertekenaars hebben drie suggesties. Ze willen dat er sociale huurwoningen bij komen, tot dat aantal is verdubbeld. Daarnaast moeten de prijzen op de huurmarkt beter worden gecontroleerd. Dat kan bijvoorbeeld door huursubsidies, waardoor verhuurders de prijs van hun woning kunnen laten zakken. Meer praktijktesten moeten er dan weer voor zorgen dat er niet wordt gediscrimineerd, en dat iedereen evenveel kans heeft om een woning te huren. 

Die suggesties zijn niet vrijblijvend. Als ze niet in het volgende Vlaamse regeerakkoord worden opgenomen, dan dreigen de ondertekenaars om een procedure te starten bij het Europees Sociaal Comité. Ook in Frankrijk en Nederland werd de overheid al veroordeeld voor een gebrekkig woonbeleid. 

Meest gelezen